Soms denk ik wel eens dat we meer zouden moeten doen met fotografie. Niet de simpele kiekjes die we (ok ik, de man pakt er meestal netjes een camera bij) met de telefoon schieten, maar echt mooie foto’s gemaakt door iemand met een serieuze camera die daar ook nog mee om weet te springen.

Die foto’s zijn tof om in huis op te hangen, wellicht leuk voor de opa’s en oma’s, wie weet komt er nog een leuke profielfoto uit en uiteraard is het later ook nog leuk om die foto’s terug te zien.


De praktische kant vind ik vaak ingewikkeld. Wat voor foto’s wil ik dan? Waar moeten ze gemaakt worden? Wie moet dat dan doen? Wat is het me waard? En dan heb ik het nog niet eens over de ongemakkelijkheid van het fotograferen zelf. Ik word daar altijd nogal zelfbewust van en kan het niet helpen dat ik foto’s van mezelf meestal niet bijzonder mooi vind.

Het antwoord op mijn dilemma werd me in de schoot geworpen. Janneke zocht een testgezin voor in-en-om-het-huis-familiefotografie, een mooie gelegenheid voor ons. Het idee van dit concept is dat je als gezin doet wat je doet en dat Janneke dat dan vastlegt.

Mij leek dat tof. Op deze manier is het foto’s maken wat minder geforceerd dan in een studio of op een andere locatie en, als het goed is, krijg je met een dergelijke fotoshoot ook iets van de sfeer in huis op een gewone dag mee. Dat is toch pas echt leuk voor later.


We spraken af op een saaie zaterdag. Niet te vroeg, want dan zijn we nog niet zo fotogeniek. Maar zo aan het begin van de middag. Het was wat druilerig weer, dus buitenspelen zat er niet in in. Het werd, bijna logisch, een legomiddagje.

Janneke keek eens rustig rond, kletste wat met de kindjes en begon na een tijdje voorzichtig wat foto’s te maken. En wij rommelden intussen rustig door. Heel ontspannen eigenlijk. Het was echt een dag zoals we die vaker hebben in het weekend.

Wat ik heel tof en ook wel wonderlijk vond om te merken, was dat de kindjes écht gewoon doorgingen met wat ze deden. Waar er meestal altijd wel iemand vreemd gaat doen als er een camera in de buurt komt, beschouwden ze Janneke met haar camera als vanzelfsprekend. Dat moet je toch kunnen, als fotograaf.

Het resultaat van de shoot mag er zijn. Zoals ik al hoopte is Janneke er heel goed in geslaagd de sfeer van de dag vast te leggen. Ontspannen en relaxed. Ik ben er echt ontzettend blij mee. We maakten op deze manier een prachtige herinnering.