Er is als ouder een hele stapel dingen waar je je heel erg druk over kunt maken. Je wilt natuurlijk graag het beste voor je kind, dat het gelukkig wordt, dat het ‘goed’ (whatever that may be) terechtkomt en in ieder geval dat je het als ouder niet gruwelijk verpest.

Dat laatste kan op veel manieren en er eigenlijk is alles wel volgens iemand verkeerd. Je kunt te soft zijn, te streng, te volgend, te duidelijk en ga zo maar door.

Ik heb me er maar bij neergelegd, op het één of andere vlak ga ik het sowieso verknallen. Alleen al omdat we met zijn allen eigenlijk geen idee hebben wat nou ideaal is. Ideaal kan denk ik niet eens, het is immers nogal kindafhankelijk wat wel en niet werkt of goed is.

En al was er een ideaal, ik ben een doodgewoon mens met allerlei mankementen. Ik kan dat hele ideaal nooit waarmaken. Dus bedenk ik maar dat ik wat ik doe met liefde doe en ik vertrouw er op dat het goed komt.

Toch is er een onderwerp waar ik me wat zorgen om maak. Namelijk over school. Met alleen nog een manneke in groep twee is het nog niet zo aan de orde, maar als ik om me heen hoor over toetsen, resultaten en bergen huiswerk word ik al nerveus.

Al die prestatiedrang en testgerichtheid lijkt me erg ongezond en wel het laatste wat een opgroeiend kind in het bijzonder en de samenleving in het algemeen nodig hebben. Creativiteit, out of the box denken, mededogen en compassie lijken me kwaliteiten die belangrijker zijn.

Een kind, en nu zeg ik het dramatisch hoor, afstompen door het in een rigide, veeleisend schoolsysteem te proppen lijkt me een mooi recept voor problemen. En toch is dat zo’n beetje de situatie op het ogenblik. Natuurlijk zijn er andere mogelijkheden, die zijn alleen niet vanzelfsprekend. Ik krijg daar toch een beetje een knoop in mijn maag van.

Zo af en toe duikt er weer eens iets op over het Finse schoolsysteem. Ze hebben daar een paar uur per dag les, geen huiswerk en lang vakantie. De resultaten horen bij de beste ter wereld. Kunnen we dat hier ook niet invoeren?

En anders maar een cursus Fins.

Foto: via Pexels