Gemiddeld loopt een kind als het zo ongeveer anderhalf jaar is, leerde vriend Google mij. Voor de gelegenheid hebben we hier dan tot nu toe erg gemiddelde kinderen want zowel de kleuterzoon als de peuterdochter waren inderdaad zo’n beetje anderhalf toen ze daadwerkelijk liepen.

Ik zocht dat maar weer eens op omdat de babydochter interesse begint te krijgen in zich anders dan schuivend op haar buik. Ze implementeerde eindelijk het kruipen en lijkt bijzonder interessant te vinden om zich rechtop staand te kunnen verplaatsen.

Ik herinner me die fase nog wel. Wat me nog helder voor de geest staat, is dat het twee keer veel langer duurde dan ik had verwacht voor de interesse werd omgezet in echt lopen en dat ik tijdens deze fase heel erg vaak de vraag kreeg of er al gelopen werd.

Door al die vragen kreeg ik nogal eens het idee dat mijn kids nogal langzaam waren met lopen. Vooral ook omdat ze er zo lang tegenaan hikten. Maar ze zijn dus juist erg gemiddeld.

Ik denk dat ik dit getal maar eens ga gebruiken als ik de vraag ‘loopt ze al?’ weer krijg. Je zou als moeder namelijk haast onzeker worden als die vraag je steeds maar gesteld wordt.