Dementie in theater

Het was laatst dag van de zorg. Of dag van de zorgverlener, ik weet het eigenlijk niet meer. In ieder geval was er sprake van een dag waarop er extra waardering was voor het zorgpersoneel. In het kader daarvan bood de RSZK haar medewerkers een theatershow aan.

Nu moet ik zeggen dat ik me met een Tony zeker net zo gewaardeerd had gevoeld maar voor een voorstelling ben ik altijd in. Zeker over een gecompliceerd onderwerp als dementie.

Derhalve bezocht ik op maandagavond met een hele stapel mij al dan niet bekende collega’s de theatershow ‘Dag mama’. Het geheel bestond uit twee delen: voor de pauze zagen we een voorstelling over een mevrouw met dementie, haar dochter en één van haar verzorgers. Leuk om te bekijken.

Het écht interessante deel kwam voor mij na de pauze. De acteurs begonnen met zich voorstellen, toen ik de namen Sarah en Micha hoorde en het woord wetenschap viel voelde ik me uiteraard meteen verbonden. Dit soort overkomsten scheppen een band.

De dochter en verzorger uit de toneelvoorstelling blijken opeens psycholoog en psychiater en putten uit eigen ervaring om een soort workshop of demonstratie over omgaan met dementie te geven.

Een hele stapel tips en tricks, prachtig geïllustreerd, heerlijk concreet, heel herkenbaar en ook uitstekend toepasbaar op andere verpleeghuissituaties.

Ik ga de komende tijd maar eens oefenen. En die voorstelling kan ik dus aanbevelen!

Foto: Ehm ja… ik hoop maar dit toch positieve stuk wat compenseert voor het feit dat ik de foto schaamteloos van Facebook stal. Mocht dat niet zo zijn dan hoor ik het graag.

Geef een reactie