Filmpjes

Heb je wel eens dat een bepaald thema opeens consistent door je dagelijks leven blijft komen rollen? Iets waar je niet direct iets mee hebt, of misschien zelfs wel iets tegen hebt en wat dan opeens herhaaldelijk de kop op blijft steken.

Ik heb dat dus de laatste tijd. En wel met het thema filmpjes. Laat ik even voorop stellen dat ik in de basis niet direct iets tegen filmpjes heb, het is alleen dat er een paar behoorlijk praktische nadelen aan kleven.

Als kijker van de filmpjes, vind ik het bar onhandig dat er geluid bij komt kijken. Dat werkt gewoon niet als je een kind in slaap aan het voeden bent. Daarnaast wil het dataslurpende karakter van filmpjes wel eens wat problematisch zijn.

Als maker van filmpjes, bijvoorbeeld als vlogger, vind ik een belangrijk minpunt dat het een flinke klus is om een beetje een fatsoenlijk filmpje te maken. Verder ben ik van het soort dat het maar gênant vindt om zichzelf terug te zien.

Toch blijft het thema filmpjes voorbij komen. Ik zou haast denken dat het universum me iets wil vertellen. Op mijn hippe school zijn filmpjes of vlogs geloof ik helemaal 2018. Geregeld hoor ik voorbij komen dat we opdrachten ook in kunnen leveren door middel van bewegend beeld.

Het wordt nog erger, want voor het vak ‘interactieve vaardigheden’* zijn we verplicht om filmpjes aan te leveren van allerlei gesprekstechnieken. En dat moet niet via een usb-stickje ofzo, maar via YouTube. Ik ben derhalve sinds kort de eigenaar van een heus YouTube-account (of heet het dan kanaal?).

De filmpjes doken recent ook langs een andere weg op. Ik kreeg de uitnodiging om een stukje mee te gaan rijden. Er moest namelijk een auto gereviewed worden. En waar ik dat doe door al dan niet blije stukjes te tikken, ging deze review middels een filmpje wat dan op een YouTube kanaal met allerlei reviews verschijnt.

Toch leuk om mee te maken. Aan mij niet direct besteed (ik vond de auto wat groot en lomp, maar aan mijn mening voor wat betreft auto’s zou ik vooral geen waarde hechten), maar toch.

*ja, dat is een vak, en nog bepaald zinnig ook

Foto: in de auto waar een mening over gevormd moest worden.

3 Comment

 1. Ik heb ook een haat-liefe verhouding met filmpjes. Toch ga ik in mijn nieuwe kantoor (oeps, uitgelekt) toch proberen een soort van studio te maken.

  1. Bianca says: Beantwoorden

   Nieuw kantoor?!? Ik ben benieuwd naar je filmpjes 👍

 2. Frederike says: Beantwoorden

  Gesprekstechnieken oké, maar je moet dus tijd besteden aan filmpje maken, dit leren enz. Moet je geen digibeet zijn……, maar dat ben je niet.

  ‘t is wat anders dan rollenspellen.

Geef een reactie