Steun en toeverlaat

Herinnert u zich nog de poezen van één van de zorgvragers op de afdeling waar ik werk? De speelgoedbeestjes die als echt werden behandeld en waar ik me samen met die zorgvrager goed mee vermaakte. Één van de beestjes en zijn eigenaar wist me wederom te ontroeren.

Zoals dat soms onvermijdelijk is in de ouderenzorg ging het met de eigenaar van de beestjes bergafwaarts en het was duidelijk dat er overleden ging worden.

De zorg die daar bij komt kijken is, logisch zo lijkt me, geheel gericht op comfort. Warme zorg, wordt het geloof ik ook wel genoemd. Wat mij betreft is dat dan weer een wat ongelukkige term, want alle zorg is toch warm zou ik denken. Maar dat even terzijde.

We waren als zorg dus druk doende met comfort. Daar komt pijnbestrijding bij kijken, wisselen van lighouding om doorligplekken te voorkomen, mondzorg, uiteraard het verzorgen van een schone en droge omgeving en een heleboel observeren.

In deze fase kunnen mensen vaak niet meer vertellen of ze comfortabel zijn en dus moet je die informatie op een andere manier verzamelen.

Ik kwam vandeweek aan het begin van mijn dagdienst kijken bij de poezeneigenaar. Die lag er heerlijk rustig en comfortabel bij. In één van de handen de favoriete kat die zijn baasje juist ook op dit moment nog troost en comfort wist te bieden.

Mooi en lief en een prachtige herinnering.

Foto geplaatst met toestemming van de dochter van deze lieve zorgvrager.

Geef een reactie