Het is werkelijk geen combinatie, een avonddienst, gevolgd door een ochtenddienst. Of om het even helemaal concreet te maken, werken tot half elf ‘s avonds en dan de volgende ochtend om zeven uur weer beginnen.

Dat levert steevast veel te weinig slaap op. In theorie zou ik zo ongeveer zesenhalf uur wel moeten kunnen slapen, in de praktijk werkt dat niet zo want meteen naar bed na het werk is toch ook geen succes.

Weinig gezond lijkt me en dus verre van ideaal. Maar goed, het mag van de CAO, en het komt zo af en toe dus wel voor. Sterker nog, ik ben wel eens geneigd om het zelf zo te plannen, omdat je wel lekker veel uren kunt maken in weinig dagen en het soms gewoon handig uitkomt.

En ik vind het ook ergens wel iets hebben om mensen naar bed te brengen en ze er de volgende dag weer uit te plukken. Om de nachtdienst die je af kwam lossen de volgende morgen in wat brakkere staat weer aan te treffen.

Een voordeel aan deze dienst volgorde is dat je weinig rapportages hoeft terug te lezen en dus legaal koffie kunt gaan zitten drinken aan het begin van de dienst terwijl je de overdracht krijgt. Je bent immers geheel op de hoogte. In de avonddienst kun je klusjes doorschuiven naar de volgende dag, dan sta je er toch zelf weer.

Maar de wekker om zes uur ‘s morgens na een te kort nachtje blijft een ingewikkeld ding…