Keuzes, doorzettingsvermogen en bovenal luxeproblemen zou ook de titel van weer een gastblog door de man kunnen zijn. Het zou weer zo’n dag worden: er waren wat vage ideeën of to-do’s zoals je wilt, die in mijn hoofd rondspookten en wachtten op uitvoering. In Wagenberg (Noord-Brabant) bestaat een mini Billund – een LEGO-museumpje dus – en de groepvierzoon had voor zijn verjaardag zijn zinnen gezet op een aangekondigde maar nog niet beschikbare Star Wars-set. Ik kan enorm genieten van het Star Wars-epos van ruimtefilms, begrijp me niet verkeerd, maar een enthousiasteling zo zie ik mezelf niet. Ik laat mij eerder meeslepen door het enthousiasme van de zoon en geniet enorm van zijn vermogen om al die ingewikkelde verhaallijnen na te vertellen en te verwerken in zijn spel. Je maakt hem met weinig gelukkiger dan hem de tijd en ruimte te geven met zijn LEGO-figuurtjes* een rollenspel te spelen, of dat samen met hem te doen en dus maakten wij vorig weekend zelf een animatiefilmpje waar de kleuterdochter maar al te graag aan meedoet.

Situatie: hij die dus idolaat is van de space opera, zij die zich aangetrokken voelt tot een paar specifieke heldinnen en ik die dat maar wat graag stimuleert (of zich erin verliest – het is maar of je bij de psychiater op de bank ligt of ernaast zit). Tot slot zijn er de officiële LEGO Stores waar we in Utrecht nog niet waren geweest; een soort snoepwinkel voor volwassen fans waar de meest kostbare sets – € 300 à 400 is geen uitzondering of zelfs € 700 – in het schap staan.

Zelf bouwen in mini Billund.

Het plan: eerst naar mini Billund (vanaf 1 augustus weer open op basis van reservering) in Wagenberg en dan naar Utrecht. De nieuwe sets komen 1 augustus uit. Zo geschiedde, dan is Nederland eigenlijk heel klein en hebben Nederlanders altijd wat te zeuren, want het openbaar vervoer is ontzettend goed. Dat laatste stuk lopen blijkt steeds weer gezellig en je ziet nog eens wat. De trein naar Breda en bus naar Klundert (of all places), ik geloof dat ik er tijdens een van mijn fietstochten al op een haar na was. Het museum is een aanrader voor jong (niet te veel en je kan er spelen) en oud (wat een jeugdsentiment – ook voor de alleroudsten), en ook hier een uitgebreide shop. Dus we kochten wat minifigures maar niet dé set (ze hadden hem wel, maar ik was eigenwijs en wilde door).

Intermezzo: LEGO verkoopt de sets zelf tegen adviesprijs en heeft een VIP-spaarprogramma voor extra’s (kortingscoupons, collectibles of kaartjes voor LEGOLAND). Naarmate een set langer in omloop is, kan je korting van 30–40% krijgen bij specialistische speelgoedwinkels (doen) en de online reuzen (niet-doen). Daarnaast bieden BrickLink en natuurlijk Marktplaats kans op die ene oude set uit 2006. Dus op de release date koop ik bij LEGO, daarna in de speelgoedwinkel en uiteindelijk wijk ik uit naar BrickLink.

Eenmaal aangekomen in Utrecht was de set ‘501st Bataljon Clone Troopers’ uitverkocht waarop groot verdriet volgde. Maar dus geen verwijten van de zoon; een van de shop assistants vertelde dat naar deze set zo lang werd uitgekeken, dat ze vandaag met drie of vier dozen tegelijk verkocht werden. Een sleutelhanger zou hij ook genoegen mee nemen, maar dan kent hij mij toch niet. Ik belde met Amsterdam, liet de set even vasthouden (want reserveren mag niet op release date) en wij reisden door naar Amsterdam…

Eind goed, al goed.

Trein in, trein uit, Noord/Zuidlijn in en uit, mondkapje maar opgehouden met oog op de aanstaande zijnde plicht en op weg naar de Store. De set lag klaar en er waren er zelfs nog meer dan een, maar daar moest hij niets van weten: “Dat mensen zo hebberig zijn, dat ze er drie of vier tegelijk kopen!” Knap.

Voor de kleuterdochter liep het minder goed af; haar Ahsoka Tano minifigure zit in zo’n gewilde set, dat die nu al in heel Europa uitverkocht is. Ook dat komt wel goed en we troostten haar met friet snacken in de trein – dat maakt veel goed.

* Heel speelbaar zijn de minifigures van LEGO – sinds hun intrede in 1978 bijna onveranderd – en heel gedetailleerd, hij heeft ze van Clone Trooper tot Stormtrooper tot Stormtrooper Commander en alle protagonisten van het originele Skywalker-saga natuurlijk.