Er is de laatste weken met recht sprake van prikdrukte, in meerdere opzichten kun je wel zeggen. De COVID vaccinatie houdt de gemoederen logischerwijs al maanden bezig, maar nu het dan toch echt lijkt te gaan gebeuren, bereikt de drukte er om heen een hoogtepunt.

Het begint met het praktische deel, wie krijgen er als eerst een prik en hoe gaan we dat organiseren? Ik ben nog altijd blij dat ik geen beslissingen hoef te nemen daar over en ik ben ook al bepaald geen logistiek wonder. Toch trok ik de afgelopen weken wel eens een wenkbrauw op, moet ik zeggen.

Het lijkt er zo van een afstand wel een beetje op dat als de dokters maar hard genoeg roepen, ze alle voorrang en urgentie steeds weer naar zich toetrekken. Je hoort mij zeker niet zeggen dat dat onterecht is, opvallend is het wel. Qua logistiek vraag ik me al een tijdje af waarom er niet maanden geleden al een evenementenbureau is gevraagd om het haarfijn te gaan organiseren. Die kunnen dat en ze hebben niets te doen. Win-win lijkt me.

Dat leidt meteen tot deel twee van de prikdrukte, namelijk het politieke gedoe er om heen. Allerlei moties, debatten en weet ik wat meer komen er nu. Daar schiet geen mens iets mee op, maar het houdt de gemoederen wel bezig. Ik geloof dat ik pleit voor een minister van Corona die een beetje een frisse blik op het hele zooitje daar in Den Haag heeft.

En dan ook nog een zeer belangrijke vraag, laat ik me vaccineren? Doorgaans houd ik me angstvallig heel ver van vaccinatiedebat, maar ik zal voor de gelegenheid eens mee doen met ‘influenzen’. Ik probeer nu heel flauw de woorden influencer en vaccinatie te combineren maar daar kom ik toch niet helemaal uit.

Er is inmiddels allerlei informatie over de werking van het vaccin, het ontwikkelproces en de veiligheid er van te vinden. Onder andere Juf Danielle en de Universiteit van Nederland maakten goede filmpjes (hier, hier en hier). Ook meneer Gommers legde uit via Instagram.

In deze ben ik absoluut van team vaccineren. In alle gekke conspiracy theorieën geloof ik sowieso niet en ik ben er van overtuigd dat deze vaccins in ieder geval net zo veilig zijn als andere vaccinaties die we met zijn allen zonder problemen in onze ieniemieniebabytjes stoppen.

Daarnaast, en dit gaat vast stom klinken, eet ik ook bij de MacDonalds. Daarvan weet ik ronduit zeker dat het absoluut niet goed voor me is, ondanks dat ik geen idee heb wat er precies in zit en wat dat met me doet. Als ik toch bereid ben om mijn lijf daar aan bloot te stellen hoef ik ook niet moeilijk te doen over een vaccin waarvan er toch bepaald goede hoop dat het iets heel positiefs gaat opleveren.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar dat vind ik echt. In het gewone dagelijks leven stellen we onszelf continu bloot aan van alles wat bewezen slecht is, en dan doen we moeilijk over deze prik? Dat voelt toch een beetje raar.

Dus JA. Ik laat me zeker vaccineren. Ik hoop zo snel mogelijk en het liefst op een manier die niet al te veel logistieke uitdagingen geeft. Daar ben ik dus niet zo goed in.


Hier thuis word ik trouwens geregeld tegen van alles ingeënt met deze houten spuit. Ik ben dus wel wat gewend.