Er was hier vandaag vermoedelijk sprake van een unieke situatie. Als ik mijn ‘timeline’ van Facebook en ‘feed’ van Instagram* mag geloven, heeft vandaag namelijk zo’n beetje heel Nederland geschaatst. Bijna dan, want wij deden er niet aan mee.

Er is hier in Meerhoven best het één en ander aan water te vinden en ik zie al een paar dagen plaatjes voorbij komen van allerlei ijspret, maar desondanks hebben we niet geschaatst. Ik zou nu als excuus kunnen aanvoeren dat ik werkweekend heb. Dat is namelijk zo. Maar eigenlijk is dat niet de reden dat we geen ijzers onderbonden.

Het ding is vooral dat ik gewoon niet zo hou van schaatsen. Ik vind het met name een hele koude toestand. Het is niet dat ik het niet probeerde hoor, ik heb als meisje eindeloos geschaatst en heb, nou vooruit had, zelfs drie schaatsdiploma’s in mijn bezit met alleszins redelijke scores. Daarnaast heb ik ook prima herinneringen aan natuurijs. Ik zat als kind op een basisschool met dezelfde naam als het naast gelegen binnenmeer, en heb daar geregeld de schaatsen onder kunnen binden.

Toch is het ergens verkeerd gegaan. Skaten op wieltjes heb ik nog jaren met veel plezier gedaan, maar zodra er ijs aan te pas kwam, ben ik afgehaakt. En ook nu gaat het niet kriebelen als ik al die plaatjes zie. Ik snap dat mensen het leuk vinden hoor, en alle likes die ik uitdeel zijn oprecht gemeend. Ik ben alleen tegelijkertijd blij dat ik niet goed.

Ik zou me heel schuldig kunnen voelen over het feit dat geen van mijn kinderen überhaupt ooit schaatste. Maar zelfs dat schuldgevoel heb ik niet. We compenseren het vast ergens anders mee en als ze heel graag willen schaatsen dan melden ze zich vast. Vooralsnog bleken ze ook gelukkig met sleetje rijden.

Overigens ging ik op deze schaatszaterdag wel naar buiten voor een sportieve activiteit. Om kwart over acht ‘s avonds. Dat was dan weer niet zo goed doordacht en op het moment dat ik mijn hardloopschoenen dichtknoopte dat ik ‘avondklok’. Het werd een korte training. En een donkere ook. Het blije plaatje is daarom van eerder deze week.

Veel plezier voor iedereen die gaat schaatsen! En trouwens ook voor degenen die iets anders gaan doen.