De groepdriedochter ging naar bed en ik zat nog even op de rand van haar bed voor de nodige kussen en knuffels. En natuurlijk om nog even de dag door te nemen. Waar de vraag precies vandaan kwam weet ik niet meer, maar mijn meisje wilde weten in welke groep ze zou zitten als ze tien was.

Als ik pedagogisch verantwoord was geweest, had ik haar dat mooi zelf laten bedenken, maar dat ben ik niet. Dus zat ik op mijn vingers uit te tellen en we kwamen tot de conclusie dat ze dan in groep zeven zou zitten. So far so good.

Dus als ik elf ben zit ik in groep acht, vervolgde de groepdriedochter. En als ik twaalf ben moet ik naar een andere school. Nu ligt dat inderdaad in de lijn der verwachting dus ik bevestigde dat zonder er bij na te denken. Ik had alleen even niet zien komen dat er een hartverscheurend verdriet op zou volgen.

Tranen met tuiten werden er gehuild. Ze wil namelijk altijd op de startbaan blijven. Terwijl ik mijn verdrietige meisje maar eens stevig vast hield, moest ik toch wel een beetje mijn best doen om niet te lachen.

Vervolgens moesten we nadenken over oplossingen. In eerste instantie bedacht de groepdriedochter dat ze na groep acht gewoon weer naar de kleuterklas zou gaan. Bij nader inzien vond ze dat toch niet ideaal, want ze zou wel een hele grote kleuter zijn. Daarom zou ze maar voor altijd in groep acht blijven.

Ik geloof dat ze dat toch ook een saaie optie vond, want ze bedacht dat ze ook stagiaire kon worden. In alle klassen, dan zou ze er lang zoet mee zijn. Dus je wilt juf worden op de startbaan, vroeg ik haar.

Ja, dat zou ze doen. Ze wist alleen niet hoe dat moest en verzocht mij om het haar even te leren. Daar moest ik haar dan toch teleurstellen want ik heb ook werkelijk geen idee hoe dat gaat. Gelukkig zijn er scholen voor.

Ik heb maar even in het midden gelaten dat ook met deze mooie toekomstplannen een moment komt dat ze naar een andere school zal moeten. Ik neem aan dat ze tegen de tijd dat ze daar achter komt ook wel zin zal hebben in een volgende stap. En dan kan ze nu in ieder geval lekker slapen.