Iets wat we vroeger bijvoorbeeld totaal anders deden was hoe we omgingen met zon en insmeren. Wij smeren de kids bij ook maar een beetje verwachte zonneschijn in met tenminste factor dertig en bij serieuze warmte met factor vijftig. Ik herinner me dat ik me ooit insmeerde met factor acht, en dan moest er toch behoorlijk wat aan de hand zijn.

Een ander ding waar we nu echt bewuster mee omgaan is het fenomeen teek. Tot mijn achttiende had ik volgens mij überhaupt nog nooit van die beesten gehoord en ik leerde er pas echt iets over toen ik structureel de ehbo op allerlei buitensportkampen ging verzorgen.

In de Ardennen hielden we met de jongeren een paar keer per week tekencontrole. De jongens en meiden checken dan in gescheiden groepen of er niet ergens zo’n beest zat verscholen. Volledig terecht, want er zaten nogal wat teken daar in de Ardennen en de gevolgen van een tekenbeet kunnen heel vervelend zijn.

Prettig genoeg blijken de man en ik niet bijzonder lekker voor teken te zijn. We hadden allebei ooit één keer een beet. Helaas blijken de meisjes wel in het bezit van lekker tekenbloed want we haalden de afgelopen week bij beide dames een aantal van de bloedslurpende beestjes weg.

Bij de groepdriedochter was zelfs zo’n ding in het haar gaan zitten. Ze kwam naar me toe met de mededeling dat ze een bultje had en ik moest echt even een gruwelneiging onderdrukken toen ik zag dat het een teek was die daar duidelijk al een paar dagen zat.

We hebben daarom na bos- of buiten activiteiten de tekencontrole maar weer in het leven geroepen. En de tekentang gaat overal mee naar toe!


Een teek verwijder je dus het best met een tekentang. Of eventueel met een pincet. Er zijn ook andere systemen verkrijgbaar, waar het om gaat is je niet in het lijf van het beest knijpt als je hem verwijdert of hem ander sinds uitnodigt zijn inhoud uit te spugen in het lijf van het slachtoffer.

Daarnaast is het van belang om te documenteren dat je de teek verwijderde en de plek goed in de gaten te houden. Als er een rode kring ontstaat rond de plek of het er op een andere manier raar uit ziet is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen. Die kan dan beoordelen welke vervolgstappen nodig zijn.