Inmiddels zijn we toch al weer drie weken onderweg met school en was het de hoogste tijd voor een studiedag*. Mede dankzij de nieuwe schoolapp kwam ik daar op maandag al achter en niet toen een welwillende ouder dat op donderdagavond voor de zekerheid nog even in de klassenapp zette. Pluspunten dus.

Maar het was nou ook weer niet zo dat ik toen er werkroosters werden gemaakt zich had op de studiedag. Ik heb overigens niet de illusie dat mijn planning ooit wel zo sterk wordt. Het fenomeen studiedagstress zal wel blijven bestaan.

Ik had een lange dagdienst en keek heel causal naar de man in de hoop dat hij het ook logisch zou vinden dat hij thuis zou blijven. Conclusie is dat hij beter met studiedagen dealt dan ik. Hij schoof wat met werk, deed nog ergens iets in avonduren, maakte zich op vrijdagochtend tot één uur of elf kwaad terwijl de kids zich thuis vermaakten en nam daarna de hele handel mee op pad.

In de voorbereiding had hij namelijk ook nog uitgevonden dat een favoriet opgezet dier van de groepvijfzoon in het Museon in Den Haag moest staan. Dus gingen ze daar naar toe.

Ik vind dat echt zo geweldig en fantastisch en meer van die dingen. Het werken in de weekenden (of in dit geval op studiedagen) komt nogal vaak terug en dat is echt niet altijd leuk. Desondanks heb ik goede hoop dat de kids zich later toch vooral al die toffe museumtrips met de man zullen herinneren en niet dat het stom was dat ik afwezig was.

Tegen tien uur ‘s avonds kwam de hele handel weer thuis. De kleuterdochter slapend in de armen van haar pappa, de groepvierdochter keek wat groggy uit haar ogen, in de bus was ze in slaap gekukeld. De groepvijfzoon was ook blij dat zijn bed dichtbij stond en allemaal hadden ze een heerlijke dag gehad.

Ik hou er van.


* Dit klinkt wellicht onaardiger dan ik het bedoel. Als de studiedagen netjes over het jaar verdeeld worden is het waarschijnlijk inderdaad tijd voor de eerste. En daarnaast lijkt het me heel zinnig dat de juffen en meesters wat tijd hebben voor scholing, evaluatie en planning. Ik hoop dat ze daarna ook vroeg naar huis konden om weekend te vieren.