Hier in het zuiden is het dan ook herfstvakantie geworden. Er werd door de kinderen lang naar toe geleefd want het doorbreken van het normale schoolritme vinden ze altijd fijn. Even een weekje iets anders en vooral wat minder moeten.

Een belangrijk onderdeel van de vakantie wordt het logeren bij opa en oma door de oudste twee. Het daadwerkelijk slapen vinden ze allebei nog altijd een beetje ingewikkeld. De wakkere tijd weegt daar echter ruim tegenop. Ze genieten zo van de één op één aandacht.

De groepvijfzoon vertrok vrijdag aan het eind van de middag met de man naar Dalfsen voor zijn deel van de logeerpartij. De man kwam diezelfde avond weer naar huis en dinsdag zal ik een kindwissel gaan doen.

Op zaterdagochtend ging ik werken en de man nam de meisjes voor het eerst sinds lange tijd weer eens mee naar het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. De groepvierdochter had hier al lang naar uitgekeken en ook de kleuterdochter heeft nu de leeftijd dat ze dit soort uitstapjes écht kan gaan waarderen.

Na mijn werk heb ik de trein genomen naar Tilburg om daar met zijn vieren een hapje te gaan eten. We wandelden richting het besproken restaurant en ik vond het zo grappig om te merken dat de dynamiek met zijn vieren zo anders is. Ik kan er niet om heen dat ik ons oudste mannetje ook miste, maar we hadden het toch erg gezellig.

De groepvierdochter is met haar zeven jaar al een hele wijsneus. En tegelijkertijd leeft ze nog heerlijk in de fantasie. De laatste weken is ze vragen aan het stellen over Sinterklaas, en hoewel ze sommige dingen vreemd vindt, bedenkt ze nog steeds mooie oplossingen om het te verklaren.

Zo’n oplossing kwam er ook toen ze langs een wat vreemd ornamentachtig iets naast een voordeur liep. De kleuterdochter vroeg zich af wat het nou was. Na het even bestudeerd te hebben antwoordde haar zus zeer zeker van haar zaak: een muizenhuis.

Ik hou er van.