Nou, het is gelukt. Ik las een artikel en ik was gewoon sprakeloos*. Ik verwachtte eigenlijk dat ik per ongeluk gemist had dat het door de Speld was geschreven. Dat bleek niet zo te zijn, het stond in het NRC.

Ik moet bekennen, ik heb niet ieder woord van het artikel gelezen, dat trok ik niet zo goed. Wellicht heb ik dan toch gemist dat het een flauwe grap is.

Voor zover ik het begrepen heb gaat dit artikel over een boek wat geschreven is door twee dames geboren aan het einde van de jaren vijftig. Ze noemen zich tante Do en tante Els en zijn als ik de auteur van het artikel mag geloven hilarisch.

Dat zou zomaar kunnen kloppen want tante Do en tante Els hebben schrijftechnisch een aardige staat van dienst. In al hun wijsheid besloten ze nu een boek te gaan schrijven en wel over moderne ouders.

Het boek heet ‘Geef dat kind een slok jenever’, stelt dat we tegenwoordig spastisch doen over alcohol en roken tijdens de zwangerschap en schopt schijnbaar aan tegen de in hun ogen veel te softe opvoedpraktijken van tegenwoordig.

Ik kan het me niet helpen dat ik me aangesproken voel; ik draag mijn kinderen namelijk, doe aan ‘dat attachment gedoe’ en ben vast vreselijk betuttelend.

Nu zou ik heel erg inhoudelijk kunnen reageren en met allerlei wetenschappelijk onderzoek gaan strooien. Ik zou ook heel onaardig kunnen worden en roepen dat er vast een reden is dat we het nu anders doen dan zij vroeger.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat ik nogal kriegel werd van dit artikel. En dan nog wel het meest van de denigrerende toon die er wordt gebezigd. Gelukkig relativeerde er iemand in de groep waar het artikel gepost werd: die hele opvoeding is nogal tijdsgebonden, over twintig jaar is wat wij nu aan het doen zijn vast ook bewezen niet al te best.

Desalniettemin lijkt het me een aardig idee dat we dat hele opvoeden gewoon lekker bij de ouders en eventueel hun begeleiders laten liggen. Laat tante Do en tante Els zelf nog maar een slok jenever nemen. Dan storen ze zich wellicht minder aan de fratsen van hun nageslacht.

* toen ik las dat de volstrekt mislukkende opvoeding zou komen door de pil had ik echt even kortsluiting