‘Ik wil mijn jas uit’ zei de kleuterzoon toen ik hem uit school kwam halen. En hij begon de rits alvast open te doen. ‘Nou’, bracht ik daar tegenin ‘het is niet zo heel warm hoor’. De kleuterzoon vond het maar raar. ‘Jij hebt toch ook geen jas aan?’

En daar had hij een vrij sterk punt. Er ging namelijk iets verkeerd bij vertrek. Ik was, zoals vrij regelmatig, iets aan de late kant met vertrekken. Het is altijd de vraag hoe ik de babydochter mee ga nemen; in de maxicosi met als voordeel dat dat het lekkerst fietst maar als nadeel dat ik moet sjouwen met het ding én dat de babydochter er niet altijd blij van wordt. Of in de doek op mijn rug, dat fietst ok maar net iets minder fijn. Op het schoolplein scheelt het wel in sjouwen en de babydochter vindt het heerlijk.

Na wat peinzen mocht ze in de doek. Waar ze dan vervolgens ook netjes in terecht moest komen. Dat lukte allemaal prima, maar toen ze zat en ik in de spiegel keek zag ik blote armen. Jas vergeten. Lekker handig weer. En echt geen tijd meer om weer opnieuw te beginnen.

Vandaar dat ik zonder jas op pad ging. Het was niet eens zo koud en de babydochter sliep heerlijk op mijn rug.