Slapen, het is en blijft een wonderlijk thema. Voor baby’s en kleine kinderen, voor pubers, jonge ouders maar ook voor de oudere mens leerde ik de laatste tijd.

Als ouder wil ik geregeld echt ontzettend graag dat mijn kroost slaapt. Zodat ik even mijn handen vrij heb voor allerhande bezigheden, of zelf kan slapen. De babydochter slaapt echter nog vaak hazenslaapjes en geeft er ’s nachts de voorkeur bij mij te liggen.

De peuterdochter knuffelt ook nog graag ’s nachts en de kleuterzoon vindt inslapen bar ingewikkeld. Later, als het pubert, kijk ik vast met enige weemoed terug op deze tijd. Als ik ze met geen tien paarden hun bed uit kan krijgen.

Voor nu ben ik dus nog druk met het in slaap maken of houden van de kindjes. Dat is bij tijd en wijlen frustrerend. Maar het is ook magisch. Want er is maar weinig zo mooi en ontzettend intiem als kijken naar een baby, peuter of kleuter die zich heel voorzichtig overgeeft aan de slaap.

Het is trouwens zeer wel mogelijk om die magie vast te leggen in een filmpje. Dat is totaal ongeschikt blog- of internetmateriaal, maar wel erg leuk om later als ze groot zijn nog eens terug te kijken.