Waddenavontuur

Donderdag was de laatste volledige dag die we in Friesland door zouden brengen en het leek ons erg leuk om nog iets met het wad te doen. Ik bedoel, we waren er erg dichtbij en hoe tof zou het zijn om de vakantie af te sluiten met een boottocht of wadlooptocht.

Het had wat voeten in aarde, want veel dingen bleken volgeboekt, maar na een tijdje rondgekeken bemachtigde de man een plekje op een boot die vanaf Schiermonnikoog op zoek zou gaan naar zeehonden en nadien ook nog een droogliggende plaat in het lage water aan zou doen zodat er verkend kon worden.

De tocht vertrok formeel vanaf Schiermonnikoog, maar de boot ligt in Lauwersoog aan het vaste land, en we mochten best daarvandaan mee varen. Ideaal dus.

Bepakt met proviand stapten we om half vier op de boot. De overtocht naar schiermonnikoog duurde ruim een uur en rond vijf uur begon dan de daadwerkelijke tocht. Die begon in alle eerlijkheid teleurstellend, want we kregen te horen dat de zeehonden werden weggejaagd door activistische kanovaarders. Die vinden dat de zeehonden niet door toeristen gestoord zouden moeten worden en frustreren daarom de bootmissies*.

Geen zeehonden dus, en daarom door naar de schelpen/wadlooptocht. De boot vaarde zo dicht mogelijk tegen een droge zandplaat en toen ging er een ladder naar buiten. Tot de knieën in en water en op naar het wad.

De wandeling was werkelijk geweldig. We hadden stralend weer en het water was erg lekker. We zagen eindeloos schelpen, krabbetjes, garnaaltjes, mosselen en aten zelfs zeesla. De kinderen genoten ontzettend van het gespetter en gewroet in de grond. Heerlijk om ze zo te zien.

De tocht terug ging met de vermoeide kinderen iets minder soepel dan ik hoopte, maar het prachtige uitzicht op de ondergaande zon maakte dat ruimschoots goed.

Ons verblijf in Friesland werd mooi afgesloten.


* ik zou nu kunnen zeggen dat ik het heel erg stom vind van die activisten, maar ik weet eigenlijk niet of ik dat vind. Ik heb geen idee of het zo vreselijk schadelijk is als er boten langs de banken waar zeehonden liggen varen. Ik weet wel dat de eigenaren van die boten er geen belang bij hebben dat de zeehonden schade wordt berokkend en ook dat de zeehonden door ze weg te jagen in ieder geval gestoord worden. Naar de andere kant van het verhaal ben ik nu ook wel benieuwd.

Geef een reactie