Het is carnavalsvakantie. De groepvierzoon en groepdriedochter gingen op vrijdag als respectievelijk Jedi en skelet naar school en kwamen om kwart over twaalf weer naar buiten gerold. Niet zo uitgelaten enthousiast als ze normaal over die vakantie zouden zijn, maar toch zeker blij met het vooruitzicht van een weekje pauze.

Want na een ruime maand noodopvang en laten we de hele week sneeuwpret niet vergeten, zijn ze gewoon moe. Dat resulteert in veel gezeur en geruzie en weinig zin om zich met iets anders te vermaken dan een beeldscherm. Wat vervolgens wederom tot gezeur leidt want de beeldschermtijd is nu eenmaal beperkt.

Ik heb goede hoop dat over een paar dagen de ergste vermoeidheid weer voorbij is en dat er de komende week veel getekend, gekleurd en geknutseld gaat worden. Het is werkelijk verbazingwekkend hoeveel creaties er door drie kinderen worden geproduceerd in een gemiddelde vrije week.

En dan te bedenken dat de groepvierzoon tot een paar jaar geleden het liefst nog geen streep op papier zette. Hij is vrij lang tweehandig gebleven, en daarmee doel ik op het feit dat hij geen voorkeurshand had, ik realiseer me heus dat de meeste mensen twee handen hebben. Dat zal er wel toe geleid hebben dat het tekenen in geen van zijn handen écht lekker voelde en waarom zou je dan tekenen.

Op een bepaald moment kwam daar verandering in. Er kwam ergens het besef dat door te tekenen favoriete figuren daadwerkelijk gecreëerd konden worden en dat de mogelijkheden vrijwel eindeloos waren. Sindsdien komt er een continue stroom van met name figuren uit StarWars en de meest uiteenlopende beesten binnen.

Leuk om te zien is dat de groepvierzoon ook echt zijn eigen tekenstijl aan het ontwikkelen is en dat hij steeds meer gevoel krijgt voor hoe hij dingen op papier kan zetten. Van het tempo sta ik wel eens te kijken. De bovenstaande tekening werd in nog geen vijf minuten gemaakt. Het betreft overigens een illustratie bij een recept voor lasagne*.


* We schreven een recept voor een vertrekkende juf. Daar hoort natuurlijk een plaatje bij en het thema in het hoofd van de groepvierzoon was toevallig aap. Voila, een mandril die lasagne eet.