Nu ik aan een nieuwe opleiding ben begonnen en tegelijkertijd nog zo af en toe een rol als begeleider invul aan de verpleegkundige kant, kan ik mooi vanuit twee gezichtspunten naar het leerlingschap kijken. En hoewel dat vraagt om veel schakelen, is het ook wel erg leuk.

Zo realiseerde ik me vandeweek toen ik druk doende was met begeleiden dat er een aantal momenten zijn geweest die me bij zijn gebleven in mijn opleiding tot verpleegkundige. Dat waren de momenten waarop ik uitgedaagd werd, maar er tegelijkertijd ruimte en vertrouwen waren.

Ik denk niet dat ik ga vergeten dat ik eens niet wist hoe zo’n vlindernaald nou precies geplaatst moest worden en we de hulp inriepen van een verpleegkundige van de hospice. Ze kwam kijken, legde uit hoe het werkte, drukte me een naaldje in de hand, stroopte haar mouw op en zei ‘probeer maar’. Sindsdien is de vlindernaald geen probleem meer.

Toen er deze week een nieuwe naald geplaatst moest worden en er twee leerlingen waren die dat wilden doen, deed ik hetzelfde als degene die het mij leerde. Het leverde een wat verbaasde leerling op en een super leerzaam moment voor zowel die leerlingen als mijzelf. De vlindernaald gaat geen probleem meer zijn en ik was er gewoon trots om.

De dag er op was ik de leerling. Qua opleiding zijn we ruim een maand onderweg, in de praktijk loop ik nu een dag of vijf mee. Ik kan dus echt nog helemaal niets en loop heel blij met mijn opleider mee.

‘En wat zijn je differentiaaldiagnoses?’ werd me voor de voeten geworpen nadat we het verhaal over een cliënt met koorts hadden uitgevraagd. Bepaald onwennig formuleerde ik mijn gedachten en ik kon het niet helpen even terug te denken aan de dag ervoor toen ik in andere schoenen stond.

Het deed me beseffen dat het best spannend is, dat leerling zijn, je bent onzeker, je wilt geen fouten maken maar om te leren moet je het toch gaan doen. Het vertrouwen krijgen om te doen en ook de ruimte voelen om het eventueel niet goed te doen, blijken voor mij belangrijke elementen.

Dat is toch een aardig inzicht over mijn eigen leerstijl en mijn manier van leerlingen begeleiden. En dan heb ik ook nog geoefend met differentiaaldiagnoses. Het ging lekker!