Wat doelloos scrollend kwam ik per ongeluk een artikel in de Volkskrant tegen. Het ging over Sigrid Kaag die zou twijfelen over haar toekomst in de politiek. Nu zal me dat normaal gezien echt spreekwoordelijke worst zijn, maar ik werd geraakt door de foto die erbij stond.

Op de foto is te zien dat mevrouw Kaag de tranen uit haar ogen veegt en op de achtergrond is een scherm met daarop twee jonge dames zichtbaar.

Mocht u het artikel niet kunnen lezen, ik moest zelf ook even zoeken naar ons Volkskrant wachtwoord; komend weekend is een uitzending van Collegetour op televisie te zien. Daarin zal als gast, u raadt het al Sigrid Kaag, optreden. Schijnbaar krijgt ze daar een opname van haar dochters te zien die haar oproepen om toch alsjeblieft te stoppen met de politiek. Ze zijn oprecht bang dat één van de vele dreigementen zal worden uitgevoerd en dat hun moeder hetzelfde lot als Els Borst te wachten staat.

Ik hoef de aflevering van Collegetour dit weekend niet te zien. Ik ben hier al genoeg door van de leg. Want wat is er toch misgegaan als je fatsoenlijk, naar eer en geweten, je werk doet en dat moet bekopen met deze continue dreigementen, inperking van je vrijheid en vooral de bijbehorende angst. En dit geldt dus niet alleen voor Sigrid Kaag en haar familie, maar voor veel meer politici.

Echt heel erg vind ik dat. Natuurlijk hoef je het niet met mensen eens te zijn. En weet je wat, dan stem je gewoon niet op ze. In discussie mag ook. Of demonstreren. Allemaal prima. Maar het altijd maar zoeken naar tegenstellingen en vooral heel erg polariseren dat levert toch niemand iets op?!

Een beetje meer nuance hier en daar, wellicht iets van begrip voor andere standpunten en in ieder geval een flinke dosis wederzijds respect lijken me heel veel meer helpen om de situatie leefbaar en hopelijk ook een klein beetje gezellig te maken.

Dat lijkt me dan meteen een mooie basis om weer eens wat te gaan opbouwen in plaats van het eindeloze afzeiken (excuse my language) en neerhalen. Nuanceren is heus te leren.

Zo, dan kruip ik nu weer terug onder mijn steen. Peace out ✌️