Bij het station van Castricum staat sinds een paar jaar het ‘Huis van Hilde’. We komen daar geregeld langs, want dat station is nogal eens handiger dan dat van Uitgeest. Desondanks kwamen we nog nooit bij Hilde en toen we nog niet al te veel plannen hadden op de 24e besloten we er verandering in te brengen.

Bij Hilde blijk je van alles te kunnen leren over archeologie en vondsten in Noord-Holland. Zo is het huis genoemd naar Hilde (ja, echt), een dame van wie de botten gevonden werden bij Castricum en waar een reconstructie van werd gemaakt.

Hilde leefde ergens in de vierde eeuw en allerlei onderzoek leerde dat ze misschien wel in Duitsland opgroeide. Ik vraag me dan meteen af hoe en waarom ze naar Castricum kwam, maar dat vertelt het verhaal niet. Daar kunnen we mooi over fantaseren.

Een ander erg aansprekend aanwezig figuur is Aak. Aak is jonger en ouder dan Hilde tegelijk. Hij stierf toen hij negen jaar was, maar leefde in de ijzertijd, zo’n tweehonderd jaar voor Christus. Hij werd gevonden bij Uitgeest, dat was natuurlijk leuk.

Ook Aak werd gereconstrueerd. Zowel zoals hij er uit heeft moeten zien in zijn eigen kleding als in hedendaagse outfit. Erg grappig gedaan!

De kleuterzoon en peuterdochter leerden van alles, en ik zelf ook. De collectie is niet al te groot, precies geschikt voor onze spanningsboog.