We rolden op deze prachtige warme dinsdag opeens de Alsace binnen. Of de Elzas zo je wilt. Het mooie aan het reizen per fiets is, in mijn geval dan, dat mijn interesse voor de achtergrond van de omgeving toch gewekt wordt als ik er doorheen fiets. Dus Wikipedia ik er vaak nog wat over en steek nog van alles op.

Zo waren we gister in Haselbourg en daar leerde ik over de geschiedenis van het dorpje (vroeger waren er meer inwoners dan nu) en de locale mythe over een blanke dame. Nu we Straatsburg naderen ben ik ook geboeid en las ik vast van alles over die stad. Die dus in de Alsace ligt én wegens een nogal malle constructie het Europees parlement deels huisvest.

We begonnen de dag op hoogte, waar met name de kleuterdochter heerlijk uitsliep en ik gedwongen was mee te doen. Ik was namelijk deel van haar bed. De oudste twee waren intussen druk met Ducken en Ninja Turtles. De man kon het niet laten om van de gelegenheid gebruik te maken en wat hoogtemeters te maken.

Het dorp na Haselbourg was namelijk Dabo, wat haar naam eer aan doet, het ligt inderdaad daarboven… De man fietste er naar boven, at een croissant, maakte wat foto’s en tegen de tijd dat hij terug kwam waren we net zo’n beetje wakker.

We aten vervolgens een zeer Frans ontbijt in het wat kneuterige hotel. We kregen een reuze croissant, wat stokbrood en koffie. Prima om de honger mee te stillen en vervolgens af te dalen naar een heuse rodelbaan.

De rodelbaan ging om twaalf uur open en we waren niet de enige die dat opzochten. Gelukkig geen hele lange rijen en wel een leuke bezigheid om daarna maar weer eens een stukje te fietsen. We zochten naar leuke hotels, maar dat blijkt toch lastig in deze drukke tijd waarin veel van de Fransen hun toko ook nog sluiten wegens vakantie.

Min of meer per ongeluk planden we daardoor toch weer vijftig kilometer om een goedkope overnachting te scoren. In Saverne brachten we een tijdje door in een lokale waterspeeltuin (cool!) en vervolgens fietsten we in vlot tempo naar Brumath.

Daar aten we heel relax, en van het goede wat laat, en fietsten we in het donker naar ons hotel. Ik was blij met de goede fietspaden in dit stadje en hoewel het hotel weinig voorstelt, is het prima voor een nachtje. Morgen Strasbourg!