Je ziet ze op zo’n beetje iedere blog wel ergens staan, de advertenties. En aangezien ik natuurlijk wel bij de rest wil horen, ben ik maar eens uit gaan zoeken hoe dat nou werkt, reclame op je site. Ik kan u vertellen, ik snap er nog weinig van.

Eerst deed ik dingen in WordPress, ik installeerde namelijk een plugin. Vervolgens werd mij gevraagd de gegevens van mijn Google-account in te voeren. ‘Mijn wat?!’ Dacht ik toen. Want dat had deze stegosaurus niet. Ooit wel gehad trouwens, maar het werd niet gebruikt dus ik inactiveerde hem. Ik maakte dus een nieuw account, tot mijn grote vreugde hoefde ik niet persé een nieuw mailadres.

De gegevens van het verse account mocht ik daarna invullen in de plugin in WordPress. Ik mocht ook aangeven waar ik op mijn site dan van die gezellige* reclameblokjes wil neerzetten. Dat deed ik. En nu moet ik geloof ik even afwachten. Althans, ik meen te begrijpen dat Google nu druk is met reviewen en dat ze me gaan mailen als ze er klaar mee zijn.

Als ik me niet vergis zullen de advertenties daarna ook daadwerkelijk zichtbaar gaan worden. Ik ben wel benieuwd hoe dat er uit gaat zien. Ik hoop op beschaafde blokjes waar dan ook nog soort van relevante reclameboodschappen in komen te staan.

Over dit hele advertentiegebeuren heb ik trouwens wel even gewikt en gewogen. Want hoewel ik zelf niet echt problemen heb met advertenties op pagina’s, vind ik het hele concept reclame in het algemeen gruwelijk irritant. Maar ja, aan de andere kant moet je als een bedrijf je klanten (met een hip woord ‘prospects’ zo leerde ik laatst) wel kunnen bereiken. En laten we eerlijk zijn, als ik er wat mee verdien is het mooi meegenomen*.

Dus, als u hier een reclameboodschap tegenkomt; niet schrikken, gewoon blijven ademhalen en de blogjes lezen. Want daar verandert helemaal niets aan!


*Als websitehouder word je betaald per klik op de advertenties. Het heeft overigens geen zin om als een malle op alle advertenties te gaan klikken. Google is namelijk nogal slim en dat heeft ie meteen door. Hij (ja, ik zie Google als een man) behoudt zich zelfs het recht voor om een account zonder opgaaf van reden te sluiten waarbij openstaande tegoeden vervallen.