Net als naar ik aanneem de meeste ouders doen wij ons best om onze kinderen zo gezond mogelijk te eten te geven. Ik vind dat nog bepaald geen gemakkelijke opgave. Want niet alleen hebben de peuterzoon en dreumesdochter doorgaans een voorkeur voor ongezond voedsel, ook de vraag wat gezond eten nu precies is, is nog niet zomaar beantwoord.

Van sommige dingen ligt het voor de hand dat het niet erg gezond is. We kunnen allemaal verzinnen dat het niet verstandig is om te leven op snoep en koek. Groente en fruit daarentegen zijn wel gezond*, daar kunnen we het ook wel over eens zijn. En dan is er ook nog de grote categorie die ik zelf nogal twijfelachtig vind maar door de fabrikant dan wel supermarkt dan wel het voedingscentrum als gezond wordt aangeprezen.

Als geïnteresseerde leek vind ik het soms lastig te beoordelen wat ik nu beter wel en niet kan eten én aan mijn kinderen voorschotelen. Over het algemeen baseer ik mijn strategie op een boek van Michael Pollan wat ik eens las. Hij stelt daarin dat het voedsel wat je eet ook door je oma als zodanig herkend zou moeten worden. Nu is de beste man van een oudere generatie dan ik, dus bij deze ezelsbrug houd ik mijn overgrootmoeder maar aan.

In de praktijk betekent dit dat ik mijn best doe om niet al te veel bewerkte producten te eten en kook met échte ingrediënten zonder pakjes en zakjes. Daarnaast probeer ik suiker te mijden. Dat betekent trouwens niet dat we nooit snoepen hoor. Op zijn tijd gebeurt dat zeker.

Wat hier in ieder geval niet in huis komt is margarine. In de eerste plaats omdat ik dat heel vies vind, maar vooral ook omdat het zo’n gruwelijk bewerkt product is. We eten daarom (soms) roomboter en bakken gaat met olijfolie, kokosolie of wederom roomboter. Dit gaat tegen het splinternieuwe advies van het voedingscentrum in, want zij beweren dat een dagelijkse portie bewerkt vet van belang is en van roomboter schijn je dood te gaan.

Nu las ik vandeweek dit artikel over onder andere die margarine. Door de consumptie ervan krijgen met name kleine kinderen waarschijnlijk te veel van het één of andere kankerverwekkende stofje binnen. Het voedingscentrum reageerde vervolgens met een stuk waarin ze hun nieuwe schijf van vijf verdedigen.

En echt, ik snap het dan gewoon weer eens niet. Ze stellen namelijk dat er belangrijke vitamines zitten in de zwaar bewerkte aanbevolen vetten en dat we het ondanks de waarschijnlijke kankerverwekkendheid toch maar aan onze kinderen moeten geven. Dat diezelfde vitamines net zo goed in de al genoemde roomboter zitten laten ze uiteraard buiten beschouwing. Je zou toch haast gaan denken dat ze daar gesponsord worden door een margarine-producent…**

Ik geloof dat ik maar gewoon bij mijn tactiek ‘eet echt eten’ blijf en zo af en toe lees ik dit stuk van Melissa over gezonde en ongezonde vetten. Dat lijkt me gezonder dan die nieuwe schijf van vijf.


 

*Of groente en fruit onbespoten, biologisch, macrobiotisch etc. is, heeft wellicht invloed op de mate van gezondheid, maar dat even terzijde.

**Oh wacht, dat is ook zo, hoewel ze dat zelf geloof ik niet zo zien. Of het in ieder geval anders formuleren.