Wat vertraagd, maar hier komt dan toch weer eens een lijstje. Ik zag hem alweer een paar weken geleden bij Maris voorbij komen. Zij bedacht de tag samen met Nesrin, vervolgens zag ik hem weer voorbij komen via Bregblogt. Ik zou hem alleen al invullen vanwege de naam; heerlijk toch ‘waar je huis woont’. Daarnaast vind ik het als verdwaalde Noordhollandse hier in het zuidelijke Brabant leuk om daar over te schrijven.

1. Waar woon je en ben je hier geboren en getogen?

Ik werd geboren in Heerhugowaard. Of all places. Ik hoop dat ik geen mensen vreselijk beledig hoor, maar echt, Heerhugowaard. Ik woonde er drie jaar, het staat in mijn paspoort, maar ik heb er helemaal niks mee. Vlak voordat ik naar de basisschool ging verhuisden we naar Uitgeest. Voor degenen die het niet weten, da’s een dorp dat zo’n beetje halverwege Amsterdam en Alkmaar ligt.

  
Daar in Uitgeest ben ik zogezegd getogen. Ik woonde er tot ik op mijn 20ste richting Amsterdam vertrok. Uitgeest is een vrij typisch forensendorp. Het ligt handig ten opzichte van Amsterdam, Alkmaar en Haarlem en in het dorp zelf is weinig te beleven. Er is een stel basisscholen, maar voor een middelbare school moet er gefietst worden naar een aangrenzend dorp, er staan twee kerken, een stel kroegen, er is een jachthaven en volgens mij hebben we het dan ook wel weer zo’n beetje gehad. Toen ik er opgroeide was er welgeteld 1 kruising met stoplichten, inmiddels zijn dat er denk ik 2.

Ergens rond mijn 20ste vertrok ik richting Amsterdam waar ik toen studeerde. Dat ging met de nodige omzwervingen. Via Abcoude, Amstelveen, de Indische buurt, Westerpark en Bos en Lommer belandde ik uiteindelijk in Uilenstede. Dat ligt formeel in Amstelveen, maar het zijn gewoon de studentenflats van de VU. Ik woonde daar op tien hoog in een flat die uitkeek richting Schiphol. Best leuk. Ik had altijd het idee dat ik vanaf het dak van de flat de vliegtuigen die overkwamen aan kon raken, van het geluid had ik weinig last.

In 2005 kwam ik de man tegen. Die studeerde in Eindhoven. Twee jaar later gebeurde datgene wat ik echt nooit voor mogelijk had gehouden. Ik ging verhuizen naar Brabant!

2. Voel jij je hier thuis? En waarom woon je hier (niet) graag?

Eindhoven is echt een prima stad om te wonen. Het is niet te groot, alles is in theorie in ieder geval prima te fietsen. Eigenlijk is het een soort groot dorp in vergelijking met steden als Utrecht en Amsterdam. Mensen zeggen wel eens dat het authenticiteit mist, doordat er geen oude binnenstad is. Ik snap die redenatie wel, maar zie dat zelf niet als een probleem. Eindhoven is als stad hartstikke compleet, alles is er, ik vind het ideaal.

3. Wil je hier blijven wonen?

Opzich wel. Ik zit hier prima. Maar heel eerlijk hangt het ook gewoon af van de ontwikkelingen in de carrière van de man en mijzelf. Het zou goed kunnen dat we te zijner tijd toch weer terug gaan richting de Randstad.

4. In wat voor een soort huis woon je?

Ehm, ja. Dat is wel een goede vraag. We kochten het als een gewoon rijtjeshuis, maar dat vind ik toch niet helemaal kloppen. We wonen in één van de geschakelde huizen in een nieuwbouwproject, in een nieuwbouwwijk, dat drie jaar geleden werd opgeleverd. Samen met de andere bewoners zijn we eigenaar van een afgesloten binnentuin. In die tuin staan wat speeltoestellen en bankjes en er wordt altijd door kindjes gespeeld. Superleuk! 

 
Ons huis zelf is een soort appartement met drie verdiepingen. Beneden hebben we een studeerkamer, toilet en wat bergruimtes. We wonen op de eerste verdieping. Deze verdieping is één ruimte met daar de woonkamer en de keuken. Op de tweede verdieping hebben we een grote slaapkamer, een kleinere slaapkamer en de badkamer. We hebben geen tuin behalve een klein voortuintje. Dat was destijds een bewuste keuze, in het huis hiervoor hadden we wel een tuin en baalden we alleen maar van het gras dat gemaaid moest worden. We gaan liever naar een bos of park (of op vakantie) en zitten verder graag op het balkon.

5. Wat vind je het allerleukst en het allerstomst van jouw woonplaats?

Het leukst aan Eindhoven vind ik dat alles er is, dat ook allemaal goed bereikbaar is maar ik tegelijkertijd altijd een wat dorps en gezellig gevoel krijg. Sowieso is het hier wat bourgondischer en gemoedelijker dan in Noord-Holland. Ik vind het leuk.

  

Eindeloos irritatiepunt in deze stad is het verkeer. Ik snap niet hoe het kan, maar men krijgt het hier voor elkaar om de meest onzinnige verkeerssituaties te creëren. Zo is de enige fietsroute die echt door de stad gaat door een wandelgebied waar je als fietser te gast bent. Handig joh… Verder zijn ze hier in de buurt al zeker een jaar bezig met het bouwen van een nieuwe brug en als fietser moet je echt een ingewikkelde manouvre maken om hier langs te komen. Als automobilist kun je maar beter geen haast hebben want je moet bij ieder stoplicht (en dat zijn er nogal wat) eindeloos wachten.

6. Als je mocht kiezen, in wat voor huis en in welke plaats zou je dan wonen?

Zoals gezegd, ik vind Eindhoven prima. Ik kan me ook voorstellen om in Veldhoven te wonen, daar wonen we nu hemelsbreed een paar honderd meter vandaan. Een stad als Utrecht lijkt me ook erg leuk. De belangrijkste vereiste is geloof ik de bereikbaarheid. Eerlijk gezegd denk ik dat ik eigenlijk overal wel kan wonen. Het enige wat me echt niet trekt is bijvoorbeeld Rotterdam of Dordrecht ofzo. Maar dat is allemaal gebaseerd op vooroordelen en niet op ervaringen dus zelfs daar zou wellicht verandering in kunnen komen.

7. Wat is op dit moment dé hotspot in jouw woonplaats?

Hier in Eindhoven is design een hot item. En daarvoor is Strijp-S toch wel de place to be. Strijp-S is in feite een oud fabrieksterrein van Philips en heden ten dagen bruist het echt van activiteiten. Het is natuurlijk ook het episch centrum van de jaarlijkse Dutch Design Week, iedere maand vind er de Feelgoodmarket plaats, het is het terrein voor feestjes, tijdens Glow gebeurt er veel. Daar moet je zijn.