Een paar weken geleden kwam ik terecht op de website van WOMEN Inc. via, onder andere, Facebook promoten zij hun campagne om behandelingen in de geneeskunde te baseren op genderspecifieke informatie (even zeer kort door de bocht geformuleerd).

Ik was geboeid door die boodschap. Het is zo simpel, dat het bijna suf is en toch wordt er in de geneeskunde schijnbaar niet echt rekening gehouden met het feit dat je vrouw bent. Veel van de behandelingen en bijvoorbeeld doseringen van medicatie zijn gebaseerd op onderzoek bij mannen. Het is natuurlijk maar de vraag of de resultaten daarvan ook gelden voor vrouwen. Sterker nog, het lijkt me wel aannemelijk als dat niet her geval is.

Nuttige campagne vind ik. Daar zou zomaar veel winst kunnen liggen voor de gezondheidszorg. Eenmaal op de site klikte ik eens verder. Dat is best de moeite waard. Er staan leuke en inspirerende dingen. Dat is altijd welkom toch?

Wat me ook aansprak is dat ze ook echt dingen doen en organiseren. Het concept aanTafel vond ik zelfs zo tof dat ik uitzocht wat de mogelijkheden in Eindhoven waren. Tot mijn eigen schrik was er al vrij snel, op een moment dat ik kon, een lefgesprek. En tot mijn nog grotere schrik meldde ik me ervoor aan.

Vandaar dat ik vanochtend in het zonnetje op de fiets zat, op zoek naar het adres waar het gesprek zou plaatsvinden. Best spannend eigenlijk. En ook wel een beetje vreemd ergens.

En heel tof en inspirerend. Het idee van zo’n gesprek is dat het thema volgens een structuur besproken wordt. Daardoor komt iedereen aan bod, heb je de ruimte om je verhaal te vertellen én om te luisteren. Je leert er dus vrouwen kennen, je deelt je verhaal en aan het eind van de rit ga je ook nog met tips naar huis.

Echt een aanrader dus. Ik ben geïnspireerd. En WOMEN Inc. blijf ik volgen. Het zou me niets verbazen als we daar nog veel van gaan horen!