Even wat anders hè. Ik was laatst aan het koffiedrinken met een vriendin en toen alle kinderzaken besproken waren, gingen we het eens hebben over werk. De betreffende vriendin is verloskundige en ze is zelfs betrokken geweest bij de zwangerschap van de kleuterzoon. Dat schept toch een band.

De laatste tijd is ze druk geweest met zich specialiseren in het maken van echo’s. Dat blijkt een kunst opzich waar ook weer allerlei opleidingen in zijn. Begrijpelijk wel trouwens, ik had ooit eens eens vakje over prenatale ontwikkeling en in het kader daarvan mochten wij ook echobeelden beoordelen (met name prenatale bewegingen uiteraard, het waren immers bewegingswetenschappen). Ik was altijd al blij als ik het kind van de placenta kon onderscheiden, iets zinnigs zeggen over die beelden valt echt nog niet mee.

Anyway, ze vertelde dat ze druk was met het maken van allerlei soorten echo’s. Termijnecho’s, liggingsecho’s, controle-echo’s. En met het plaatsen van spiraaltjes. Hè wat?! Dacht ik toen. Doe je dat ook dan? Dat was toch iets van de huisarts?

Maar sinds een paar jaar mogen verloskundigen dat ook doen en eigenlijk is dat heel logisch. Die dames (persoonlijk kwam ik nog nooit een mannelijke variant tegen) hebben veel ervaring op (of in) dat gebied en dat is wat mij betreft een prettig idee. Als er dan toevallig ook een echo-apparaat in de buurt staat kan meteen worden gecheckt of alles op de goede plaats zit. Dan sta je met een kwartier weer buiten en ben je van alle ellende af.

Dat is nog wel wat anders dan twee huisartsen die het even samen fixen, want ja, zo vaak plaatsen we geen koperspiraal. En toen moest ik twee weken later alsnog naar het ziekenhuis voor een echo. ‘Voor de zekerheid. Doen we altijd.’ Ik ben prima tevreden met mijn huisarts hoor, maar dit was een hoop gedoe.

Zodra anticonceptie hier weer aan de orde is, weet ik wel waar ik heenga!* Informatie is te vinden via de website van Echo Eindhoven.

*Voor het schrijven van dit artikel werd ik niet betaald hoewel duidelijk mag zijn dat ik niet geheel onbevooroordeeld ben. Als zwangere heeft een bevriende echoscopiste zijn voordelen, waarover later misschien meer. Desondanks sta ik volledig achter de inhoud van dit artikel en kan ik de diensten van Echo Eindhoven van harte aanbevelen.