Het weekend brachten wij gezellig door bij de schoonmoeder. Omdat die bepaald niet naast de deur woont, zijn de bezoekjes aan oma (en normaalgezien ook opa, maar die was nu op reis) eigenlijk altijd logeerpartijtjes.

Op zaterdag gingen de man, zijn moeder en de kindjes naar het circus. Ik mocht ook mee, maar mijn verkouden hoofd koos voor een paar uur in stilte op de bank doorbrengen. Heerlijk. De zondag stond in het teken van lekker rennen in het bos en spelen en knutselen met oma.

Eén van de leuke dingen aan zo’n logeerpartij is dat er lekker veel gezamenlijke eetmomenten zijn.  En hoewel de kleuterzoon en peuterdochter heus niet te lang aan tafel willen, zijn die momenten wel altijd gezellig.

Tijdens het ontbijt op zondag genoot ik even extra. Oma schonk de kindjes een beker melk in en vroeg daarbij ‘Waar komt de melk vandaan?’ Geheel in lijn met de Nederlandse cultuur verwachtte ze daarop ‘van de koe’ te horen. Heel begrijpelijk, het is ook mijn eerste gedachte. Ergens is dat trouwens grappig want melk kan net zo goed van een geit, van soja of van haver komen.

Voor de peuterdochter heeft melk niets met koeien, geiten of plantaardige producten te maken. Ze drinkt inmiddels regelmatig koeienmelk uit een pak, maar is er geloof ik van overtuigd dat ik die melk daar persoonlijk in stop. Op de vraag van oma riep ze dan ook zeer overtuigend ‘van mamma!’

Ik werd blij van haar antwoord, dat ook door de kleuterzoon goed werd gekeurd. Te zijner tijd zullen we wel eens uitleggen dat de melk uit die melkpakken vaak van koeien afkomstig is. Dan snappen ze tenminste dat koeien (hier in Nederland) doorgaans met melk geassocieerd worden.