Nouja, bijna dan. Het door de normale mensen twintigwekenecho-echo genoemde onderzoek vindt tegenwoordig in principe plaats bij negentien weken zwangerschap namelijk. De man en ik mochten ons op woensdagochtend melden voor dit structureel echoscopisch onderzoek.

Ik was ergens wel een beetje nerveus voor deze echo. We deden geen dingen als nekplooimetingen rond de twaalf weken van de zwangerschap en daarmee was dit de eerste keer dat we ‘echt’ naar t gupje gingen kijken. Best spannend.

Dus vertrokken we net iets te laat naar één van de locaties van Diagnostiek voor U*, die net iets verder fietsen was dan ik had ingeschat. Gelukkig was de man mee en kon ik nog een beetje aan hem hangen, maar desondanks kwamen we strak op tijd en ik een beetje buiten adem aan.

Vervolgens duurde het even voor we langs de balie kwamen, ik ging namelijk niet akkoord met uitwisseling van mijn gegevens. Dat bleek onorthodox, de beste dame moest even uitzoeken hoe ze dat in moest voeren, wat mij dan weer verbaasde maar dat terzijde.

Toen de echo, voor zover de echoscopiste kon zien WAS ALLES HELEMAAL GOED! Ik vond het vooral heel schattig om ons kindje gezellig rond te zien spartelen en de man en ik zweefden na het hele spektakel zeer gelukkig weer naar buiten. We sloten af met een gezellig kopje koffie. Op naar de tweede helft van de zwangerschap. 

*Over die toko moet me toch even iets van het hart. Zo’n twintigwekenecho is een vrij specialistische echo en kan niet zomaar door iedereen worden uitgevoerd. Hier in Eindhoven word ja als zwangere in de eerste lijn (bij de verloskundige dus) standaard doorgestuurd naar DVU, waarmee die dus een soort van monopoliepositie hebben.

Daar maken ze, wat mij betreft, op zeer onsympathieke wijze misbruik van. Een paar weken geleden ontving ik namelijk een brief. Bij de echo konden gezellige plaatjes op een USB-sticker worden gezet. Of ik daar even vijf euro voor wilde betalen. Ik vind dat dus schandalige geldklopperij. Zo’n stickje kost in het slechtste geval een euro, en voor die echo zullen ze toch een flink bedrag kunnen declareren. De foto bij dit stukje komt daarom van Echo Eindhoven en is niet van onze baby.