De kleuterzoon is druk met het uitvogelen van omgangsvormen. Wat mag wel, wat mag niet. Wat is aardig om te zeggen, wat juist niet. Kun je iedereen zo maar voor van alles uitmaken?

Het is weer een leuke ontdekkingstocht om getuige van te zijn. Ik krijg regelmatig de vraag ‘mag je dat zeggen?’ Zijn vragen zijn niet altijd even makkelijk te beantwoorden, zo kwam laatst de vraag ‘mag je om iemand lachen?’

Dat is natuurlijk compleet contextafhankelijk en zie dat maar eens uit te leggen aan een kleuter. Maar ik geloof dat het redelijk gelukt is, de kleuterzoon was in ieder geval tevreden met mijn uitleg.

Op dinsdagavond vlak voor bedtijd, tussen het aantrekken van de pyjama en het tandenpoetsen door, kwam de vraag ‘mag je zeggen dat je verliefd bent?’ Dat mag natuurlijk wel. Ik heb de arme jongen verder nog maar niet ingelicht over de lading en het belang van timing van die mededeling.

Van zijn reactie smolt mijn hart; ‘mamma, ik ben verliefd op jou’. Ik denk dat ik maar verkering met hem neem.