Mijn tijdlijn (op Facebook en Twitter) staat de laatste dagen vol met de meest heftige verhalen rond bevallingen. Dit alles onder de hashtag genoeggezwegen.

Initiatiefnemer hiervan is de geboortebeweging, en het maakt deel uit van een wereldwijde Facebookactie waarvan de hashtag breakthesilence de bekendste is. De actie heeft als doel om een platform te bieden aan vrouwen die een negatieve of traumatische bevalervaring hadden en daar niet over durven/kunnen praten.

Binnen de geboortezorg ervaren veel vrouwen zogenaamde ‘obstetric violence’. Hiermee bedoelt men dwang, intimidatie en verbaal/fysiek geweld door zorgverleners tijdens hun bevalling.

Vervolgens is het een taboe om daarover te klagen of zelfs maar te praten door de afhankelijke relatie met de zorgverlener waar de vrouw zich in bevindt. En de ‘het gaat om het gezonde kind’ kaart wordt nogal eens gespeeld. Dat is natuurlijk ook een bepaald belangrijk onderdeel van zo’n bevalling, maar de moeder is toch ook een eesentiele factor.

Er wordt veel gereageerd op de oproep van de geboortebeweging. Het is pijnlijk om te zien hoeveel vrouwen met pijn en verdriet terug kijken op de geboorte van hun baby. De invloed van zorgverleners daar op is zo ontzettend groot.

De verhalen lees is uit pure zelfbescherming maar niet. Ik wil over een aantal maanden een klein meisje op deze wereld zetten en daarbij kunnen die negatieve ervaringen alleen maar in de weg zitten. Desondanks vind ik het een uitstekend idee dat er aandacht is voor dit probleem is. Het is zo naar dat veel vrouwen (en mannen) negatief terugkijken op de geboorte van hun kind én dat zorgverleners daar zoveel invloed op hebben.

Hopelijk worden mensen zich bewuster van de impact van een heftige bevalling en hun rol daar in. De zorgverleners uiteraard, maar ook al die mensen die de vrouw in kwestie het ‘je kind is toch gezond’ laten horen. Goedbedoeld of niet, dat is zo’n ontzettende dooddoener.

#genoeggezwegen dus. Deel je verhaal vrouwen, laat maar weten wat je overkwam en zoek eventueel hulp, dat is echt niets om je voor te schamen. Met je verhaal help je daarnaast het bewustzijn vergroten en dat is het begin van verandering!

De afbeelding komt van de pagina van de geboortebeweging