De babydochter is inmiddels alweer een week oud. Het lijkt een eeuwigheid geleden dat ze nog in mijn buik zat en tegelijkertijd staat haar geboorte me als gister voor de geest. Daar klopt tijdstechnisch dus werkelijk niets van, maar ja, als volstrekt hormonale kraamvrouw kan ik daar bijzonder weinig aan doen.

Een mens zou denken dat je bij een derde kind inmiddels wel een beetje weet hoe het werkt met borstvoeding geven en wat daar bij komt kijken, maar ook hier lijken de hormonen een rol te spelen. De babydochter mag dan mijn derde spruit zijn, maar ik ben desondanks weer lekker onzeker over of het allemaal wel goed gaat.

Ik was dan ook erg gelukkig met de afspraak die Gonneke van Eurolac en ik een aantal maanden geleden geleden al maakten; ik zou verslag doen van haar werk als lactatiekundige.

En zo kregen wij afgelopen maandag visite. Het eerste wat me opviel was de tijd. Die leek namelijk totaal geen rol te spelen. Gonneke ging rustig zitten, dronk eens een kopje koffie en was eerst eens gewoon geïnteresseerd. Ze luisterde naar wat ik te melden had, stelde hier en daar een vraag en constateerde dat het waarschijnlijk allemaal gewoon goed ging. Dat is toch fijn om te horen.

Behalve dat ik vond dat de babydochter ’s nachts betrekkelijk weinig drinkt (dat is heel prettig voor de hoeveelheid slaap maar kan een bezorgde moeder toch best onzeker maken), leek het me dat de babydochter wat moeite had met het maken van de befaamde grote hap.

Het aanleggen gaat niet altijd even soepel en een inspectie van het mondje van de babydochter leerde dat daar wel een anatomische oorzaak voor is. Nu hebben zowel de babydochter als ik daar weinig last van dus het is niet iets waar nu iets mee moet. Wel kreeg ik als tip eens te kijken naar het filmpje ‘flipple‘. Alleen al vanwege het woord de moeite waard vond ik. En hoewel ik die techniek nog niet helemaal gemasterd heb, gaat het aanleggen inmiddels beter.

Al met al ben ik heel blij met deze hernieuwde lactatiekundige ervaring. Er waren geen levensgrote problemen maar desondanks werd ik gerustgesteld, geïnformeerd en kreeg een buitengewoon handige tip. Het zou helemaal niet zo’n gek idee zijn om dat standaard in het kraamweekpakket te stoppen. Ik kan het in ieder geval van harte aanbevelen. Bedankt Gonneke!