Ergens in het pre-kindertijdperk, toen de man en ik nog actief waren voor de YMCA, gingen wij eens op tandemweekend. Dergelijke weekenden werden georganiseerd voor blinden en slechtzienden en zoals het zich laat raden bestond een belangrijk deel van het programma uit fietsen op een tandem. De man en ik hadden destijds een erg leuk weekend en ik moet zeggen dat deze ervaring mijn spreekwoordelijke blikveld aanzienlijk heeft verruimd.

Ook tijdens onze fietsavonturen kwamen we in aanraking met tandems. Op weg naar Venetië troffen we op een camping in Duitsland een Australisch stel dat per tandem door Europa reisde. Ze hadden een prachtige fiets en vertelden dat het heel gezellig is, zo samen fietsen. Sindsdien staat de tandem op ons lijstje; voor later, als we groot zijn.

Sinds een paar weken heeft het concept tandem hier een nieuwe betekenis. In borstvoedingsland word het tegelijk voeden van, in ons geval, twee zusjes namelijk tandemen genoemd. Daar valt letterlijk simultaan voeden onder, maar ook het feit dat er twee kids tegelijk in hun borstvoedingsperiode zitten wordt met deze term afgedekt.

De peuterdochter is, op mammamelkgebied dan, helemaal happy. Er is weer melk in overvloed en het smaakt volgens haar ook nog eens naar chocola. Voor de babydochter en mijzelf heeft de meedrinkende peuterdochter ook zo zijn voordelen:

  • Na haar geboorte was er meteen melk en de babydochter lag dus binnen een uur heerlijk te drinken. 
  • Bij stuwing of andere noodzaak tot een kolf staat de peuterdochter graag klaar om mee te drinken.
  • Als de babydochter onverhoopt in slaap kukelt terwijl ze eigenlijk nog wat weinig dronk kan de peuterdochter door even mee te drinken er voor zorgen dat haar zusje ongemerkt wat extra drinkt.
  • En wat is er nu mooier dan twee kleine meisjes kunnen voorzien van allerlei gezonde voeding, heel veel liefde en troost?

Toch ben ik er nog niet helemaal over uit wat ik nu van het getandem vind. Het is inderdaad heel mooi en handig en ik denk ook niet dat ik er mee zal stoppen. Aan de andere kant voelt het toch ook wel wat vreemd en als ze allebei tegelijk drinken, een beetje oncomfortabel.

Ietwat dubbel dus. En absoluut een hele nieuwe dimensie aan het voeden van de kindjes. En dat is dan ook weer heel bijzonder om mee te maken.