Slaapt hij/zij al door? Is een veelgehoorde vraag aan verse ouders. Want het slapen van baby’s blijft een immer geliefd thema. Logisch wel, slapen is zeker voor hele kleine baby’s toch bepaald het belangrijkste tijdverdrijf. En het eventuele niet slapen kan ouders zo’n beetje tot wanhoop drijven.

Toch vind ik die doorslaapvraag wel eens vervelend. Eh, nee, natuurlijk slaapt mijn baby niet door. Het is een baby. Daar moet gewoon om de paar uur een plonsje melk in, dat is fysiologisch echt volstrekt normaal. Uiteraard zijn er zo af en toe exemplaren die vinden dat nachtvoedingen overrated zijn, maar de norm is toch wel dat een paar keer wakker worden er bij hoort.

De echte fysiologische nood aan nachtvoedingen is op een goed moment, vraag me niet wanneer, wel over. Maar dan komt er behoefte aan een troostslokje, een knuffel, een beetje nabijheid en meer van dat soort dingen. De enige die in ons huishouden geregeld doorslaapt is de kleuterzoon, en dat is ook prima.

Dientengevolge is het inmiddels wel een jaar of vijf geleden dat ik langer dan een uur of vier aaneengesloten sliep. Het is zelfs zo erg dat op de momenten dat er eventueel gelegenheid was om langer te slapen, ik zelf wakker lag. Lekker handig.

Dat klinkt best dramatisch, maar eigenlijk valt het mee. De nachtelijke onderbrekingen zijn meestal kort en door het slaapverwekkende effect van borstvoeding slaap ik meestal heerlijk verder. Ergens vind ik een nachtvoeding of een beetje peuter/kleuterknuffelen zelfs wel gezellig.

En de keren dat het niet gezellig is omdat een onderbreking langer duurt dan ik leuk vond, bedenk ik me dan maar dat ik niet de enige ben. Daarbij kan het fenomeen #nachtouders helpen. Op twitter is deze hashtag veelgebruikt en op Facebook kun je lid worden van de nachtouders groep of in ieder geval meelezen op de nachtouders pagina

Zo wordt gedeelde smart een beetje halve smart en dat kan toch fijn zijn als je in je nachtelijke frustratie zelfs je telefoon er hebt bijgepakt. De laatste tijd heb ik er verrassend weinig gebruik van gemaakt, maar die tijd gaat vast weer komen.

Foto: de babydochter slaapt, nu ik nog…