Wat een weertje hè? Een mens zou er haast van gaan zweten. En hoewel ik het best warm vind inderdaad, doen we er nu met zijn allen wel erg hysterisch over. Er werd zelfs een nationaal hitteplan geactiveerd. Dat houdt volgens het RIVM vooral in dat huisartsen en zorginstellingen gevraagd wordt extra alert te zijn.

Het ligt misschien aan mij hoor, maar ergens neem ik toch aan dat huisartsen en zorginstellingen zelf ook wel kunnen verzinnen dat ze wat extra bedacht moeten zijn op uitdroging en dan met name bij kwetsbare groepen. Die mensen zijn er immers voor opgeleid.

Er wordt verder ook geadviseerd om veel te drinken, lichamelijke activiteit in de warmte te beperken, te smeren met zonnebrand, uit de zon te blijven en je huis koel te houden. Dat laatste is lekker makkelijk gezegd, maar verder is het toch allemaal volstrekt logisch?

Ik las ook ergens dat het slim is om extra water toe te voegen aan de zuivelproducten van baby’s en kleine kinderen. Vandaar dat ik mezelf maar flink hydrateer. Ik neem aan dat het dan met de melkvoorziening wel goedkomt.

In het kader van het tegengeluid wil ik de Facebookpost van Wieke Biesheuvel in Zambia even onder de aandacht brengen*. Daarin staat namelijk beschreven dat men zich daar bij vijfentwintig graden kleedt alsof men op wintersport gaat, ijskoud hebben ze het. En waar wij dus een nationaal hitteplan activeren, doen zij wellicht net de muts af bij dertig graden. Gewoon voor het perspectief hè…

Hier thuis hanteren wij ons persoonlijk hitteplan. Go with the flow heet het. Dat is trouwens ons plan voor zo’n beetje alles, maar dat terzijde. We haalden ijsjes, houden ons rustig, blijven maar binnen en keken midden in de nacht gezellig even tv. Een mug maakte de kleuterzoon en peuterdochter namelijk wakker en in slaap vallen is best lastig in deze tropische toestand.

Ik zal niet ontkennen dat we het warm hebben en dat het best iets minder mag, en dan met name voor de babydochter. Maar de drukte die we maken omdat de temperaturen wat buiten het gemiddelde vallen komt op mij eerlijk gezegd wat overdreven over. Je zou het er warm van krijgen. 

* Haar stukjes in de Libelle las ik vanaf het moment dat ik kon lezen. Nu doet ze toffe dingen en schrijft daar weer heerlijk over.

Foto: op het moment dat deze foto’s gemaakt werden was het na middernacht.