Of ik nu echt genderneutraal reageer op de kindjes, durf ik niet te zeggen, maar ik denk ook zeker niet dat ik ze in een jongetje/meisje hokje duw. Het verbaast me daardoor wel eens dat de voorkeuren van de kleuterzoon en peuterdochter hier en daar toch behoorlijk genderspecifiek zijn.

Zo was de kleuterzoon altijd groot fan van auto’s, vliegtuigen, de brandweer en meer van dat soort dingen. De peuterdochter houdt meer van tekenen en kleuren, met poppen spelen en van Lego Friends. De lievelingskleuren zijn heel cliché blauw versus roze en de favoriete tv-programma’s gaan bij de kleuterzoon over draken en bij de peuterdochter over elfjes.

Een ander interessant verschil zit hem in kledingvoorkeur. Bij de kleuterzoon is die niet bestaand. Hij trekt gewoon aan wat ik hem geef*. Best handig. De peuterdochter heeft doorgaans een uitgesproken voorkeur. Ze wil doorgaans een jurk aan, soms is een mooi shirt ook goed. Met een rokje dan, want broeken wil ze vrijwel nooit aan.

De laatste tijd duikt mijn eigenwijze meisje gewoon zelf haar kast in om te zien wat ze aantrekt. Ook best handig. Ik moet wel even in de gaten houden dat ze niet vergeet om haar ondergoed te wisselen, maar verder komt ze er prima uit. Het leidt zo af en toe tot interessante combinaties, maar daar kan ik me niet druk om maken. Over de haardracht heb ik ook niets te zeggen. Ze wil een Elsa-staart, Anna-vlechtjes of een Anneke-knot. 

Ze heeft verder bedacht dat twee dezelfde sokken maar saai is. Grappig genoeg is de kleuterzoon dat met haar eens. Vandaar dat ze allebei met twee verschillende sokken rondliepen, ze waren er helemaal blij mee. Bij de peuterdochter waren ze helaas niet zichtbaar, want ze besloot dat roze regenlaarzen haar outfit compleet maakten.

Zelf uitgezocht. En net als mamma met baby op de rug.


* Zijn leeuwenpak is favoriet, maar hij snapt gelukkig ook wel dat zo gekleed gaan niet altijd even handig is.