Wat een toestand hè, de Hema kondigde een genderneutrale kinderkleding afdeling aan. In die zin dat ze stoppen met het label ‘jongen’ en ‘meisje’ op hun kleding plakken.

Het was wat, half Nederland vond er wat van. Van jubelende tot zéér misprijzende reacties. Best grappig, zo vond ik, want waar ik het meestal heel druk heb met een mening hebben, was dat nu niet het geval.

Ik ben in feite geloof ik soort van neutraal over de kwestie neutraliteit. Het maakt me gewoon niet zoveel uit. Ik moet zeggen dat ik me best wel eens wat irriteer aan het sturende karakter van winkels, maar bij de Hema valt dat sowieso wel mee.

Waar ik persoonlijk veel meer moeite mee heb is de vaak nogal schreeuwerige, plastic, goedkope aard van het niet neutrale spul. Ik krijg alleen om die reden al de kriebels als ik er naar kijk.

Het kan goed zijn dat ik er naast zit hoor, maar bij mij leeft het gevoel dat zodra de kwaliteit (en prijs) van spullen (en dan denk ik aan kleding maar zeker ook aan speelgoed) stijgen, de genderneutraliteit ervan ook stijgt. Zo is hier in huis de beste kleding en het duurste speelgoed niet genderspecifiek.

Overigens ben ik nog wel benieuwd naar hoe en of de afdeling kinderkleding bij de Hollandse eenheidsmaatschappij veel gaat veranderen. Zouden de jongens- en meisjeskleding ook echt door elkaar worden gehangen en mag je écht zelf bedenken wat voor wie is, of zou er impliciet toch altijd een soort voorindeling worden gemaakt?

Foto: een jongens- en meisjesvariant van hetzelfde thema…