Een kleine maand ben ik inmiddels aan de slag bij de RSZK en een logische vraag die daar op volgt is ‘En, hoe bevalt het?’ Nou, best prima kan ik u melden. Het is natuurlijk even zoeken naar een routine om alles een beetje georganiseerd te krijgen, maar het lukt aardig en ik vind het fijn om iets nieuws te doen.

En nieuwe dingen doe ik. Er is een hele wereld voor mij opengegaan en ik leer van alles over het dagelijks wassen en verzorgen van mensen die dat niet meer zelf kunnen.

Één van de voor mij volstrekt nieuwe dingen is het zogenaamde swashen. Dit is een alternatief voor wassen met water en komt er op neer dat mensen met voorverwarmde wegwerpdoekjes worden gewassen.

Dat klinkt in eerste instantie misschien weinig sympathiek maar dat valt echt mee. Met die doekjes hoeven mensen niet meer afgedroogd en ingesmeerd te worden en dat scheelt dus veel handelingen en gesjor. Voor iedereen prettig. Het nadeel is wel dat het weinig duurzaam is qua milieu, maar dat is de zorg sowieso al niet…

Best leuk, om dit soort nieuwe dingen te zien. Het allerleukst vind ik tot nu toe echter de enorme toegewijdheid van al mijn nieuwe collega’s. Er wordt hard gewerkt en er is ook echt wel hier en daar kritiek op dingen, maar in de omgang met en verzorging van de cliënten spat de liefde er werkelijk vanaf!