De douchebrancard

Als je me een jaar geleden had gevraagd waar ik als eerste aan dacht bij het vak verzorgende had ik vermoedelijk gezegd ‘mensen wassen’. Best een logische associatie opzich, en het klopt, mensen wassen vormt zeker een onderdeel van het vak.

Ik had me vervolgens nooit zo verdiept in de manieren waarop dat dan kan. Maar in mijn hoofd was het logisch dat mensen die niet kunnen zitten of liggen in hun bed gewassen werden. Daar blijkt echter ook een douchemogelijkheid voor te zijn; en wel met een zogenaamde douchebrancard.

Dat is precies wat je denkt dat het is, namelijk een soort bed voor onder de douche. En aan mij op woensdagochtend de eer om dat ding eens te gaan proberen. Uiteraard samen met een collega wiens lieftallige assistente ik mocht uithangen.

We gingen in een prachtige outfit aan de slag want de reden van de hele exercitie was een soort spuitluier de spuitluiers en enige bescherming was simpelweg noodzakelijk.

Het principe van zo’n brancard is best aardig. Je kunt iemand er dus liggend op douchen en je kunt er door de randen omhoog te zetten en een stop in de afvoer te steken zelfs eeen soort van bad van maken.

Wat men er niet bij vertelt is dat het nogal een klucht is om het lijdend voorwerp (of onderwerp zo je wilt) te draaien of een stukje te verschuiven als die eenmaal op het doucheding ligt. En aangezien de hele reden van het gebruik van een bed is dat de betreffende cliënt zelf lastig zit, draait en meer van die dingen wordt het een heel gesjor.

Een ander punt is dat het eventuele vuiligheid nogal makkelijk in zo’n bed blijft hangen. De aanleiding voor de douche was een mega-spuitluier en dan in een volwassen versie. Een douchebeurt was nogal nodig dus. Maar om cliënt en bed weer zuiver te krijgen zoals ze dat hier zo mooi kunnen zeggen was best een opgave.

Waar ik eerst best enthousiast werd van het idee van liggend douchen, ben ik daar toch een beetje van teruggekomen. Veel gedoe voor cliënt en verzorger. Die wasbeurt op bed is dan toch zo slecht nog niet.

Foto: samen met de collega die mij wegwijs maakte in de wereld van het liggend douchen. Ingepakt en wel…

Geef een reactie