In het kader van de slechte metaforen schoot me het woord snelkookpan vanmiddag te binnen. Fietsend richting man en kids overpeinsde ik de werkdag nog wat; er was weer eens ontzettend veel aan de hand en ik heb het met veel verwondering aanschouwd.

Iedere bewoner op iedere afdeling heeft zijn of haar eigen bijzondere verhaal. Hetzelfde geldt voor iedere mantelzorger, vrijwilliger en medewerker. De dynamiek die ontstaat als je dat allemaal bij elkaar mikt is altijd anders en ook altijd boeiend.

Tel bij deze dynamiek de tegenwoordig altijd aanwezige druk van te weinig personeel, de aanwezigheid van Corona en sowieso het tijdgebrek op en daar is de snelkookpan. In al die dynamiek en onder de druk ontstaat werkelijk van alles.

De kunst is, zo ervaar ik dat althans, om steeds als er iets gebeurt even bewust te vertragen. Niet doorhollen, maar even afstand en nemen en beschouwen, nadenken over de volgende stap en echte aandacht hebben voor de situatie. Met tussendoor af en toe een sprintje.

Concreet betekende dit dat ik vandaag een aantal weliswaar korte, maar waardevolle familiegesprekken voerde. Dat ik hardwerkende collega’s boven zichzelf uit zag stijgen. Dat ik intieme zorg mocht verlenen in een uitzonderlijk complexe situatie en hartverwarmende betrokkenheid ervaarde van zowel een arts als manager die op hun vrije dag checkten hoe het er voor stond.

Dan nog wat (leerling)begeleiding, motiverende gespreksvoering, overleg met een collega, zorgen om het rooster en de dag zat bepaald vol. Ik had graag ook nog aandacht willen besteden aan wat uitzoekdingen, het uitzetten van acties en het vrijmaken van mijn agenda volgende week, maar dat ga ik zondag weer proberen.

Om terug te gaan naar de metafoor van de snelkookpan geloof ik dat ik toch de voorkeur zou geven aan een slowcooker. De druk mag echt wel een beetje lager en ik zou graag iets meer tijd hebben voor sommige dingen. Tegelijkertijd ontstaan er in de snelkookpan ook gewoon mooie dingen en kan ik zeggen wat ik wil, maar leer ik er wel lekker veel van.

Never a dull moment…


Afbeelding via Pexels, van een metafoor die net zo goed zou kunnen werken, namelijk een veelkleurige drukte.