Zo op de valreep bedacht ik vrijdagmiddag al fietsend naar huis dat ik nog wel even een jaaroverzichtje kon tikken. En vervolgens viel ik ‘s avonds in slaap toen ik er aan wilde beginnen. Wat dan weer vrij typisch is voor in ieder geval de tweede helft van 2022.

Inmiddels is het bijna oudejaarsavond, is de man met de kleuterdochter op pad voor allerlei boodschappen, is de groepzeszoon met een vriendje aan het spelen en zit de groepvijfdochter een Lego-achtbaan in elkaar te zetten. Heb ik toch nog tijd voor het blog.

Het was het jaar waarin Corona wat minder op de voorgrond kwam te staan maar we er een oorlog en energiecrisis voor in de plaats kregen. De ontwikkelingen in de wereld zijn geenszins een ver-van-ons-bed-show te noemen. We zijn hier thuis inmiddels gewend aan een kamertemperatuur van zeventien graden.

Tegelijkertijd was het voor ons een jaar waarin allerlei zegeningen te tellen vielen. De kids werden tien, acht en vijf, de man en ik zelf mogen ons inmiddels tot veertigers rekenen. En dat alles in goede gezondheid. Zeker geen vanzelfsprekendheid.

We maakten weer allerlei mooie uitstapjes en reizen. Zo gingen we per trein naar Italië, werd er hardgelopen in Berlijn, brachten we een bezoek aan Disneyland, fietsten we via Linne en Saarland naar de Vogezen en Straatsburg en de man maakte ook nog een hardlooptrip naar Zwitserland.

Na de zomer wierp mijn gelobby op mijn werk haar vruchten af. Ik kreeg de kans om verpleegkundige in opleiding tot specialist te worden en greep die uiteraard enthousiast aan. Het zorgde voor een zeer turbulente maand september en in oktober voor een wissel in werkplek en vooral werkzaamheden.

Ook in het ritme thuis was de wisseling en vooral ook het nieuwe studentschap goed merkbaar. Er gaat namelijk een nogal substantieel deel van mijn tijd inzitten en ik zal niet ontkennen dat dat van alle gezinsleden aanpassingsvermogen vergt.

Daartegenover staat dan wel dat ik geen onregelmatige diensten meer draai en het vaste ritme en de vrije weekenden creëren ook rust, regelmaat en duidelijkheid.

In december vierden we Sinterklaas en kerst met de familie. Voor de kleuterdochter was dat een nieuwe ervaring. Zij kon zich na twee jaar quarantaine maatregelen niet meer herinneren dat het ooit anders ging. Fijn dat het weer kon.

Deze oudejaarsavond brengen wij door met het gezin. Een beetje rust na een drukke maand is lekker. We zijn benieuwd wat 2023 in petto heeft!