Op deze 25ste mei is het op de fiets naar je werk dag. Op de 24ste was het de dag voor aandacht voor het sterven en het is ook nog de week van de mentale gezondheid. De 24ste was ook de dag van het vakantiegeld trouwens, vind ik zeker noemenswaardig. De 25ste is volgens Wikipedia de dag van Afrika en de 26ste volgt de dag van het gescheiden kind.

Er is dus, zo wil ik maar zeggen, altijd wel iets aan de hand en waarom zou ik dan druk doen over de fiets naar je werk dag? Nou, omdat er iets te winnen valt. Sinds een paar weken hangt heel slim in de fietsenstalling een flyer met een heuse winactie. Door foto’s gemaakt op de fietsroute op de socials te plaatsen kun je een Dopper en een fietsreparatiesetje winnen.

Nu ben ik tegenwoordig lid van de wegenwacht om te voorkomen dat ik onderweg aan de klus moet, dat lijkt me namelijk niet zo’n succes. Maar op die Dopper heb ik dus mijn zinnen gezet. Vandaar dat ik de afgelopen weken regelmatig stopte om een plaatje te schieten van de omgeving waar ik doorsjees met mijn mooie nieuwe fiets.

En dan maak ik nu meteen maar van de gelegenheid gebruik om eens na te denken over al die woon-werk fietskilometers. In een goede week maak ik er namelijk zo’n tweehonderd en daar doe ik dan zo’n beetje achtenhalf uur over. Best veel. En het komt me regelmatig op verbaasde reacties te staan.

Ik zal bekennen dat ik zelf ook regelmatig gemengde gevoelens over het eindeloze gefiets had. Enerzijds is het gewoon wat het is, we kiezen ervoor geen auto te rijden en dus moet er gefietst. Aan de andere kant heeft het echt heel veel geregend de afgelopen maanden, had ik best een aantal keer pech en heb ik al met al geregeld staan vloeken op mijn eigen principes.

Sinds een paar weken heb ik echter eindelijk mijn nieuwe fiets én is het weer aanzienlijk beter geworden. Dat maakt het fietsen echt weer leuker. Ik heb nagedacht over het opvoeren van de elektrische motor maar na overleg met de man besloten om dat toch niet te doen.

Veel beter kan ik gewoon genieten van het fietsen, de gelegenheid om daarbij muziek of podcast te luisteren of telefonisch bij te kletsen met deze en genen. Ik scoor er ook nog gratis lichaamsbeweging bij en als ik om me heen kijk valt er veel moois te zien.

Ik ben, zo constateer ik, eigenlijk wel gelukkig met het fietsen en blijf voorlopig iedere dag fiets naar je werk dag houden.

Onderweg 🚲