De seizoenen zijn nogal op hol geslagen. Afgelopen week leek het lente en als ik nu naar buiten kijk, lijkt de herfst haar intrede te hebben gedaan. Dat alles terwijl het volgens de kalender winter is. In navolging daarvan heeft de man het voorjaar in zijn bol gekregen. En tot mijn grote geluk uit zich dat in een behoorlijke schoonmaakwoede.

Afgelopen week logeerde ik met de peuterzoon en dreumesdochter een paar dagen in Uitgeest zodat de man alle ruimte had om onze eikenhouten vloer eens goed in de olie te zetten. Daarnaast hield hij grondig huis in de badkamer en ook de studeerkamer en het berghok zien er uit alsof ze model hebben gestaan voor het één of andere woonblad.

En het gaat in dit nieuwe jaar gewoon door. Zojuist liep hij de keuken in en deelde mee ‘ik ga nu de oven schoonmaken’. Het leverde een spannend tafereel op. Hij trok een paar zwarte plastic handschoenen aan, pakte een gevaarlijk uitziende pot met daarin volgens hem een ‘organische restoplosser’ (wat dat moge betekenen weet ik niet, maar gezien het symbool op de verpakking ben ik blij met het late tijdstip waarop hij tot deze actie besloot) en begon de met een kwast de bakplaat van de oven in te smeren. Als dat ding nu niet brandschoon wordt, weet ik het ook niet meer.

Ik moet zeggen dat ik dit wel een aardige bijkomstigheid vind van het gekke weer van de laatste tijd. Ik ben ook erg benieuwd hoe deze neiging zich verder gaat ontwikkelen, hoewel het gezien het einde van de vakantie wel wat tot rust zal komen. Dan ga ik zelf maar weer eens iets doen.