Van sommige dingen word ik als een klein kind zo blij. En één van die dingen is een Wobbel. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik blij word van het idee van de Wobbel, ik heb zo’n ding namelijk nog nooit in het echt gezien.

Een Wobbel, voor degenen die het niet weten, is in feite niet meer dan een gebogen plank die al dan niet bekleed is met iets zachts. En het is dus speelgoed. ‘Houten speelgoed dat jong en oud beweegt’ (dat was een citaat) om precies te zijn.

Als ik de makers ervan mag geloven nodigt de plank uit tot allerlei soorten spel. Ik geloof dat dus meteen. Ik moet dan denken aan – bewegingswetenschappen alert – de ‘affordance theorie’ van meneer en mevrouw Gibson. Heel kort door de bocht gezegd houdt dat in dat objecten mogelijkheden (affordances) hebben. Een stoel bijvoorbeeld, heeft de mogelijkheid om op te zitten. En eventueel om op te staan.

Het leuke is dat de affordances niet persé vast liggen. Het is een kwestie van perceptie. Het kan per persoon verschillen welke affordance een bepaald object heeft. En voor (kleine) kinderen zijn de mogelijkheden van een object vaak heel anders dan voor volwassenen. Dezelfde stoel kan een kind bijvoorbeeld helemaal niet uitnodigen om op te gaan zitten, maar wellicht wel om er een prachtige tent mee te bouwen of onder te verstoppen.

Dit verschijnsel fascineert mij dus mateloos. Het is zo leuk om te er op te letten wat kinderen van verschillende formaatjes met objecten doen. De wobbel spreekt mij om die reden al bij voorbaat ontzettend tot de verbeelding. Omdat het een object is waarvan nog niet heel duidelijk vast ligt waar het voor zou ‘moeten’ dienen, heeft het echt eindeloos veel mogelijkheden. Het lijkt me heel erg tof om te zien wat de kindjes met zo’n ding zouden doen.

Waar ik van overtuigt ben is dat het in ieder geval uitnodigt tot beweging. En u snapt, dat kan ik alleen maar toejuichen. Verder heeft het op mij zo’n beetje dezelfde aantrekking als een trampoline, ik zou het dolgraag zelf ook eens uittesten om er op te gaan staan en te wobbelen.


Ter informatie: ik word op geen enkele wijze gesponsord door Wobbel of een eventuele andere verkoper ervan. Ik ben gewoon echt heel enthousiast. Wellicht is het aardig om even te verwijzen naar de winactie die ik op Facebook langs zag komen. Als je wint, kom ik graag een keer testen!