De dreumesdochter is van een nogal eigenwijs, zelf doen, ik weet het beter soort (van wie zou ze dat nu hebben vragen we ons geregeld af). Het geldt voor het aankleden, het uitkleden, dingen openmaken, dingen dichtdoen, voor dingen als eten, tandenpoetsen en het geldt ook voor slapen.

Het is niet dat ze een hekel heeft aan slapen. In principe gaat ze best graag naar bed en ze kan echt heerlijk liggen tukken. Ook maakt het haar weinig uit waar ze slaapt. In de drager, in de kinderwagen, op schoot, in bed allemaal prima. Ze valt meestal niet alleen in slaap, hoewel ze dat bij Yip wel doet. Met mij of de man erbij gaat het doorgaans prima.

Maar ze wil dus wel graag zelf bepalen wanneer ze gaat slapen. En waar ik eerder nog standaard een middagslaapje inlaste ben ik daar sinds een paar weken maar vanaf gestapt. Ik laat het gewoon lekker aan de dreumesdochter over en die kan het prima regelen. Als ze naar bed wil, dan zegt ze dat, maar vaker blijft ze de hele dag wakker of knapt ze een uiltje op de bank.

De ene keer is dat al rond 12 uur ’s middags, en soms ook pas rond een uur of drie. Als het later wordt poog ik meestal om haar wakker te houden. Dat scheelt ’s avonds nogal.

Op deze zonnige vrijdagmiddag belandden we samen met een stel medemamma’s op een terras in een park. En na een uurtje rondscharrelen viel de dreumesdochter rond half vijf op mijn schoot in slaap. Tot mijn verbazing kon ik haar overleggen in de bakfiets en eenmaal thuis sliep ze ook verder.


Na een tijdje heb ik haar maar in bed gelegd en ook daar ging ze mee akkoord. Ze sliep tot een uur of elf, dronk een sloot mammamelk en tukte wederom verder. Ze was vast moe.

Ergens vind ik het dan lastig om haar zonder eten te laten slapen (hoewel die frietjes nu niet direct zullen bijdragen aan haar gezondheid). Ik was weer eens blij met de mammamelk, want bij honger kan ze vannacht gewoon een slokje extra drinken zonder dat ik daar erg druk mee ben. Dat scheelt weer. Het zal mij benieuwen hoe laat ze weer wakker gaat worden.