Dit weekend ging de klok weer terug naar de wintertijd én enige echte juiste tijd, dat is de meeste mensen vast niet ontgaan. En mocht iemand het wel gemist hebben, zal diegene er toch wel achterkomen op het moment dat hij/zij een uur te vroeg (toch?) bij verplichtingen verschijnt.

Het is mij in ieder geval niet ontgaan en omdat de overgang naar de zomertijd afgelopen voorjaar niet geheel vlekkeloos verliep (daar schreef ik toen ook over), dacht ik deze keer wat voor te bereiden. Immers, regeren is vooruitzien.

Geïnspireerd door enkele medemamma’s gingen de kleuterzoon en peuterdochter de tweede helft van de afgelopen week steeds betrekkelijk last naar bed. Dit in de hoop dat ze wat later wakker zouden worden, zodat het op zondagochtend niet extreem vroeg zou zijn.

Nu is het tijdstip van ontwaken van de kleuterzoon vrij variabel. Het is meestal wel vroeg (lees: voor zeven uur) en varieert een beetje tussen vijf en zeven uur. De laatste dagen leek hij steeds iets later wakker te worden en dus leek de strategie succesvol.

Helaas is niets wat het lijkt. Rond een uur of vier (wintertijd) werd de kleuterzoon wakker. Meestal helpt het dan heel goed als de man er gezellig bij gaat liggen, maar zondagochtend wilde het niet werken. Bij een tripje naar de wc bleek het arme kereltje een mega-bloedneus te hebben. Door de consternatie was iedereen wakker. Om vijf uur dus. Dat zijn toch geen tijden, maar mooi dat er niet meer geslapen werd.

Het extra uur duurde bij ons erg lang. En ik blijf erbij, wat mij betreft mag de zomertijd afgeschaft worden. Qua energiebesparing levert het weinig tot niets op en al die jetlags kosten best veel aan verzuim en gezondheidszorg. Ik las trouwens ergens dat ze nu in Brussel hebben gepraat over het gemorrel aan de klok. Eigenlijk vinden heel veel mensen het vervelend namelijk. Wie weet maken we de afschaffing van hef hele gebeuren nog eens mee.

Oud stadsdichter Merel Morree verhief het omdenken tot grote hoogte:


Al met al had de kleuterzoon niet zijn allerbeste dag en sliep de peuterdochter nog een gat in de middag. Ik ben benieuwd naar de rest van de week.