‘Wat een opmerkelijke foto’ zou een gedachte kunnen zijn die je hebt als dit stukje voorbij komt. Ik zal hem daarom even wat toelichten. Op deze foto is het oor te zien van de kleuterzoon, de kleuterzoon staat aandachtig naar een stel paddenstoelen in een omgevallen holle boom te kijken. Hij zoekt naar kabouters, want die wonen immers in paddenstoelen.

De fotocredits gaan naar Tijn, een klasgenootje van de kleuterzoon. Hij heeft thuis ook een camera en zou wel even foto’s maken. Aldus geschiedde. Het plaatje is qua compositie iets anders dan ik zelf zou hebben bedacht, maar met de kleuterzoon en de paddenstoelen als onderwerp wel prima de lading dekkend. En bruikbaar op deze plek, want ik kan het natuurlijk niet maken om allerlei mensen herkenbaar op mijn blog te zetten zonder dat zij (of hun ouders) daar toestemming voor gaven. Dat de foto niet helemaal scherp is noem ik maar artistieke vrijheid. 

Al een paar weken geleden kwam via, ik denk, de nieuwsbrief naar voren dat de rupsenklas hulp nodig zou gaan hebben bij hun kabouterspeurtocht. Na drie keer lezen wist ik zeker dat het ging om een activiteit te voet en meldde ik me aan. Het leek me tamelijk onhandig om er ter plaatse achter te komen dat er vervoer nodig was en ik vier kleuters in mijn bakfiets zou moeten laden.

Natuurlijk was ik blij te kunnen helpen, maar ik moet bekennen dat er bij mij aanmelding toch ook flink wat eigenbelang kwam kijken. Ik was bijzonder nieuwsgierig hoe het nou zou gaan met een berg kleuters. Het leek me ook wel fijn om enig beeld te hebben van de toch dagelijkse omgeving van de kleuterzoon.

Vandaar dat ik op vrijdagochtend opeens met vier vierjarigen door een klein stukje bos in park Meerland hobbelde. We waren op zoek naar kabouters en de bijbehorende opdrachten. Het kwam neer op veel rennen en spelen en af en toe een kaartje lezen. Missie geslaagd dus.

Bij het avondeten kwam de kleuterzoon nog even op het kabouteravontuur terug. Hij stapelde zijn sperziebonen op elkaar en bedacht hardop dat de kabouter wel blij zou zijn met de houtjes die de rupsen voor zijn kampvuur verzamelden.