De man en ik zijn het niet altijd eens. Dat is niet erg. Sterker nog, het lijkt me tamelijk ongezond als je altijd maar hetzelfde vindt als je partner en in ieder geval een beetje saai. Als we van mening verschillen heeft dat vaak betrekking op de mate van netheid  of precisie bij de meest uiteenlopende onderwerpen. De man vindt mij vaak nogal laks (en wellicht heeft hij daar wel een beetje gelijk in) en ik vind hem te precies (de term die ik wel eens denk omschrijft kleine kriebelbeestjes die de liefde bedrijven, uiteraard slechts in de goede zin des woords).

We hadden nu echter een geval aan de hand waarover we het eens waren. In onze straat staat sinds een tijdje een oplaadpaal voor elektrische auto’s. Best een goed idee opzich. En omdat het ding schijnbaar druk bezet is, werd er afgelopen week één bijgeplaatst. Van een afwijkend type én precies niet in lijn met het eerste exemplaar. Het is gewoon geen gezicht. Terwijl je in het kader van het straatbeeld altijd vergunningen voor van alles moet aanvragen, lijkt hier überhaupt helemaal niet over nagedacht.

Daarnaast geldt in ieder geval bij de eerste laadpaal, dat er alleen door opladende auto’s geparkeerd mag worden. Daar zullen de niet elektrisch rijdende buren niet van gecharmeerd zijn, want parkeerplekken zijn hier schaars. Ik hoop voor hen dat deze tweede paal ze niet nog een ‘kostbare’ plek kost.

De man wijdde er een brief naar de gemeente aan:

Op het Grasxxxx ter hoogte van het plantsoen bij het Groene Hof is van de week een tweede laadpaal voor elektrische auto’s geplaatst. Wat mij in eerste instantie opviel is dat deze laadpaal verder van de straatkant is geplaatst dan de lantaarnpaal en eerste laadpaal, die ernaast staan.

Dit oogt nogal onverzorgd en hoewel het misschien een kleinigheid is, geeft mij dit het idee dat de zoveelste aanbieder van elektrisch laden langskomt en zonder richtlijn of oog voor de openbare ruimte deze palen plaatst. Wordt hier vanuit de gemeente op toegezien en zo ja, wordt hier in dit geval iets aan gedaan?

Vervolgens vraag ik mij af wat het beleid is van de gemeente om dit soort initiatieven te ondersteunen. In de eerste plaats natuurlijk een goede ontwikkeling om elektrisch rijden te ondersteunen:
– wordt er echter ook nagedacht welke consequenties dit heeft voor het straatbeeld op langere termijn?
– en dat bij het toch al tekort aan parkeerplaatsen en de overlast van luchthavenparkeerders, zo voorrang wordt gegeven aan rijders van elektrische auto’s?

Ik ben bijzonder benieuwd naar de reactie van de gemeente Eindhoven.