De derde maandag van januari was het, een dag die wel wordt gezien als de meest depressieve dag van het jaar. Vandaar dat op deze dag het zogenaamde depressiegala werd georganiseerd.

Goed vind ik dat die aandacht voor depressie. Het is zo’n typisch fenomeen dat stiekem best een grote rol speelt in onze saamleving. Ik meen dat één op de vijf mensen op een goed (slecht eigenlijk) moment met depressieve klachten te kampen krijgt. Dat is dus twintig procent. Superveel toch?!

Deze bleu monday was ook een dag die een beetje in het teken vond van het zogenaamde ‘killerbody diet’. De dame die hier nogal een succesvol boek over schreef deed dat nog eens dunnetjes over in een tweede versie ervan en heeft er schijnbaar over verteld in een uitzending van Eva Jinek.

Het hele killerbody gebeuren promoot een nogal drastisch dieet van rond de 1300 calorieën per dag en combineert dat met idioot veel sporten. Een nogal ongezonde combinatie als je het mij vraagt. En ik ben gelukkig niet de enige die er zo over denkt.

Ik bedoel een weekje detoxen, heel hard sporten of veel te weinig eten kan vast geen kwaad. Sterker nog, ik kan me goed voorstellen dat het best goed werkt om je beter te voelen, af te vallen of fitter te worden. Dat zit dus tussen de oren hè, een soort placebo-effect. En dat is prima. Doe ik zelf ook wel eens aan mee.

Maar structureel zo weinig eten en wel zoveel willen sporten om dat zogenaamd perfecte lichaam te hebben? Ik krijg al honger bij het idee en daarnaast voorzie ik dat je na een aantal jaar zo’n regime volgen bij de dokter terecht komt met allerlei al dan niet vage klachten.

Daarnaast lijkt zo’n dame die zo succesvol een ongezonde levensstijl promoot me een waardeloos voorbeeld voor bijvoorbeeld (jonge) mensen die toch al onzeker waren over hun lichaam. Hallo eetstoornissen, fitnessobsessies en, en zo is het kringetje rond, depressieve klachten.

Depressies en fit girls of killerbody’s hebben op t ogenblik geen betrekking op mij. Maar met het eerste deed ik wat ervaring op en van het tweede meen ik verstand te hebben. Best wonderlijk dat ze dan zo samen komen.